IZ STRANIH MEDIJA/Crna Gora: Spajić europsku opomenu iz Hrvatske ne će shvatiti!

Vrijeme:5 min, 19 sec

 

Nevena Kovačević prokomentirala je na „Portalu Analitika“, pod naslovom Dekonstrukcija,  učinke odluke hrvatske vlade o proglašavanju trojice političara iz Crne Gore nepoželjnima u Hrvatskoj. „Da Zapad ipak ne će biti pasivni promatrač formalizacije rusko-srpske dominacije nad Crnom Gorom, indikator je i odluka hrvatske Vlade. Sankcije ovog tipa zemlja članica EU-a ne uvodi tek tako, bez konzultacija na razini Unije. Potezom Hrvatske, dvije političke strategije dekonstruisane su jednim udarcem. Najprije, politička igra Demokrata, kao najperfidnije zamaskiranog subjekta unutar vlasti, demaskirana je do srži….“, piše u svojoj analizi N. Kovačević.

 

Hrvatski odgovor nakon prihvaćanja rezolucije o Jasenovcu potez je koji se ne bi smio relativizirati i promatrati kao izraz pukog susjedskog svođenja računa. Naprotiv, riječ je o potezu s mnogo širim implikacijama i dalekosežnijim dometom.

Učinci su već vidljivi…

Trojica proglašenih (za sada) nepoželjnima u Hrvatskoj (slijeva): Knežević, Mandić i Bečić

Posljedice su, naime, uočljive nakon samo nekoliko dana od stavljanja Mandića, Bečića i Kneževića na hrvatsku crnu listu, a njihovo širenje tek će uslijediti, taktičkim, dobro promišljenim i nadasve mudrim diplomatskim postupcima.

Navikli smo da su američke poruke znatno oštrije od onih koje stižu iz EU. Europski zvaničnici radije se drže striktno diplomatskog rječnika. Takav je bio slučaj i nakon restrukturiranja Vlade. Dok je Amerika iskazala otvorenu zabrinutost zbog ulaska malignih proruskih subjekata, EU je ostala dosljedna opreznijim stavovima. No upozorenje da je detektirana promjena vanjskopolitičkog smjera može se pročitati iz obje poruke.

Da Zapad ipak neće biti pasivni promatrač formalizacije rusko-srpske dominacije nad Crnom Gorom, indikator je i odluka hrvatske Vlade. Sankcije ovog tipa zemlja članica EU-a, iako suverena u procjeni aktera na koje se odnose, ne uvodi tek tako, bez konzultacija na savezničkom, odnosno na razini Unije.

Perfidni Bečićevi Demokrati demaskirani

Potezom Hrvatske, dvije političke strategije dekonstruisane su jednim udarcem. Najprije, politička igra Demokrata kao najperfidnije zamaskiranog subjekta unutar vlasti, demaskirana je do srži. Nepisano je pravilo da najveću buku dižu oni koji su svjesni svoje krivice i činjenice da je mantra o građanskoj orijentaciji napokon razobličena. Zato se Bečić prvi oglasio.

Razumio je časni Aleksa da je glas za Jasenovac bio kapljica u čaši koju je Krapović negiranjem velikosrpske agresije i insistiranjem na zaoštravanju odnosa jednostranim odlukama dobrano napunio. Razotkriveno je ono što je makar dijelu ovdašnje javnosti odavno jasno – u bitnom djelovanju Demokrata nema niti zere demokracije, baš kao što u djelovanju PES-a nema zere europejstva. Uhljebi vođeni najuskijim klijentelističkim interesima, obučeni da po potrebi ideološki šaraju, srcem pričvršćeni za velikosrpski jedrenjak.

Politički davljenik za slamku se hvata, te će učiniti sve da dogovori podgoričku koaliciju sa NSD-om i Demokratima.

Bez dileme, dekonstruiran je i karakter rekonstruirane, partitokratski skrojene Vlade. Znakovita poruka manjinskim partijama, osobito Bošnjačkoj stranci – kompromis s fašistima ne vodi izgradnji građanskog društva. Građanska Crna Gora brani se opozicijskom proaktivnošću. Razumio je to lider HGI Adrijan Vuksanović, rijedak primjer političara koji principijelnost iskazuje djelima.

Uvod u etnofederalizaciju i poruke patrijarha Porfirija o „svesrpskom narodu“

Nije, dakle, problematična odluka bilo koje manjinske stranke da sudjeluje u bilo kojoj vladi. Inkluzivnost je, nadasve, veoma poželjna. No miješanje pojmova narodne i građanske vlade vrlo je opasno. Vlada gotovo svih naroda, sama po sebi ne može biti inkluzivna, a ni građanska, jer prema tom konceptu, jedan narod etničkom pripadnošću isključuje drugi.

Sintagmom o građanskoj državi pokušava se zamagliti bitni cilj – brisanjem ustavne odrednice građanske, stvaranjem konstitutivne države, sa skupštinom kao domom naroda, i pretvaranjem većinskog naroda u skupinu koja je dio manjinskog korpusa. Država naroda i građanska država nisu sinonimi, a takav manipulativan diskurs uvod je u etnofederalizaciju.

Porfirije služi liturgiju u Velici u Crnoj Gori – Jedan smo narod

O tome govore i današnje po tko zna koji put ponovljene jezive provokativne poruke Prvoslava Perića o jednoumlju, jednoidentitetskom, svesrpskom narodu, političkim i socijalnim granicama. Sve u svetosavsko-pomiriteljskom duhu iz devedesetih, po novoj metodologiji, bez zveketanja oružjem – svi su narodi osim srpskog ništavni, identiteti izmišljeni, a vjere osim pravoslavne, one kakvom je doživljava SPC, lažne i fundamentalističke.

Okup Vučićeva duhovnika, ovdašnjih kleronacionalista i predstavnika srbijanske vlade. Deskriptivna slika novih koalicijskih partnera s kojima bi BS da gradi bolju Crnu Goru, u kojoj klerikalne neonacističke parade postaju mračna svakodnevica.

A da je preglomazna interesna konstrukcija do tančina upriličena ciljevima velikodržavnog projekta, potvrdio je vožd, direktno iz Pariza. Vođa u zaštiti pulena koji su odradili vrhunski posao. Istodobno je autokrat demantirao vlastite prethodno iznesene tvrdnje, a i izjave izvođača velikosrbijanskih radova.

Da Crna Gora autonomno i suvereno odlučuje, najglasnije su uzvikivali Mandić i Knežević. Istina o heteronomnosti izašla je izravno iz usta nalogodavca. Pijuni su tako faktički pošteđeni neugodne obaveze pravdanja pred domaćom i međunarodnom javnošću. Mogu na zasluženi odmor, dok Aleksandar, „koji nikad ne spava“, radi ono što oni ne smiju – konfrontira se s regionalnim neistomišljenicima i međunarodnom zajednicom braneći putinovsko-vučićevsku vladu i rusko-srpske strateške interese.

Vučić ide sve do krajnjega – do Crne Gore kao velikosrbijanske podružnice

Pobjedničko priznanje bez ustezanja – dirigentska palica u njegovim je rukama, a zamjenik Mandić lokalni je gazda koji upravlja procesima, određuje tajming i ucjenjivačkim metodama dogovara ispunjenje jednog po jednog cilja, sve do onog krajnjeg – Crne Gore kao velikosrbijanske podružnice. A početak protuzapadnog sunovrata, za vječitog radikala i njegove sljedbenike djeluje kao posljednja etapa na putu do ostvarenja sna. Eksplicitnim priznanjem da njegov utjecaj raste, Vučić zapravo poručuje Zapadu da ne će dopustiti sprječavanje svog nauma, nakon tolikog truda i previsokog financijsko-logističkog uloga.

Briselsko-washingtonske opomene još od prihvaćanja rezolucije ukazuju da se balanserska politika crnogorskih srednjičara, beskompromisnih saveznika rusko-srpskih agenata ne će tolerirati. Spajić europsku opomenu ne će shvatiti. Politički davljenik za slamku se hvata, te će učiniti sve da utanači podgoričku koaliciju sa NSD-om i Demokratima.

A izbori će pokazati da je naglim padom rejtinga stranaka doveden u pitanje i legitimitet vlade, a tada će borba za njezin opstanak postati još grčevitija, jer oslobodilačka politika i politički integritet s primjesama trunke morala nikako ne staju u istu ravninu. Najveći gubitnik ipak će biti Bošnjačka stranka (BS), kojoj su resori i dubinska preraspodjela funkcija važniji od vrijednosnog predznaka.

Naslovna slika: Milojko Spajić (desno), predsjednik crnogorske vlade, čelnik Pokreta Europa sad, i Andrija Mandić, stup rekonstruirane vlade, čelnik Nove srpske demokracije

Povezano:

Z. Gavran: Treba li Hrvatska zaustaviti Crnu Goru i Srbiju na putu prema EU-u?!

Portal Anlitika/Hrvatsko nebo