Vučić: U Hrvatskoj ne prave nikakvu razliku u odnosu na NDH!

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer novinarima u Parizu, kamo je došao na otvorenje Olimpijskih igara, kako da ne razumije što su se svi ujedinili u zaštiti NDH i zaštiti ustaških zločina iz Drugoga svjetskog rata. Istaknuo je da je Hrvatska upala u vlastitu zamku, pokazujući da ne čini nikakvu razliku u odnosu na NDH i bilo koju drugu hrvatsku državu koja je do sada postojala. Odgovarao je na pitanje o zabrani ulaska trojici crnogorskih dužnosnika u Hrvatsku zbog njihovih uloga u donošenje „Vidovdanske rezolucije“ o genocidu u Jasenovu u crnogorskoj Narodnoj skupštini.

 

„Zašto ne kažu: mi smo počinili zločin, genocid nad tim Srbima i žao nam je. Ni Piculi ni drugima nije nimalo neugodno što se pozivaju na pravni i politički kontinuitet iz NDH. Kako vam nije palo na pamet da zabranom ulaska tim ljudima (Andrija Mandić, Milan Knežević i Milan Bečić) upali su u vlastitu zamku i pokazali da ne prave nikakvu razliku u odnosu na NDH i bilo koju drugu hrvatsku državu koja je postojala”, rekao je Vučić novinarima u Parizu.

U odgovorima je prozvao hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, rekavši da je on „išao u Bugojno i primijetio da nema više ulica koje se nazivaju po Hrvatima“, pri čemu je „zaboravio da su Srbi protjerani iz toga grada“ i da ih sada ondje živi svega 43-oje. „Toga se nije sjetio, a sjetio se imena ulica.“

Upitan za komentar izjave bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova i europarlamentarca Tonina Picule, koji je Vučića navodno okrivio što su Mandić, Knežević i Bačić proglašeni nepoželjnim osobama u Hrvatskoj, srbijanski predsjednik rekao je da on sada traži posao, odnosno koga ’reketirati’ nakon što ga napadne. „Moj utjecaj raste, Tonino Picula ne može spavati. Moj utjecaj još će rasti i on se treba sekirati.“

Na pitanje o najavama prekidanja obilježavanja akcije „Oluja“ među Srbima, u Srbiji i Republici Srpskoj, Vučić je rekao da su osobe koje daju takve izjave „za liječenje“. „Oni nisu normalni, oni su za liječenje, kada misle da se odavanjem počasti ubijenima i stradanju srpskog naroda koriste za dnevnopolitičke bodove. Ali morat ćemo ih zaštititi od naroda. Brinut ćemo se o njima kao malo vode na dlanu“, dodao je sarkastično ciljajući na rijetke glasove u Srbiji koji se usude dovesti u pitanje praksu komemoriranja  tobožnjeg „protjerivanja“ odnosno „etničkog čišćenja“ više od 200.000 Srba u oslobodilačkoj akciji hrvatskih snaga u ljeto 1995.

U nastavku konferencije za novinare Vučić je u aktualnom prijeporu o ukrajinskom ratu, suđenju za ratne zločine u Ukrajini i međunarodnim odnosima stao na stranu ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova, ustvrdivši da „Zapad ima dvostruke standarde“.

 

Hrvatsko nebo