Featured Video Play Icon

Zelenskij u noćnom obraćanju Ukrajincima: Stanje na istoku teško je, moramo dati sve od sebe!

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij noćas je u iznenadnom obraćanju Ukrajincima putem video-poruke priznao da je stanje na bojištu iznimno teško odnosno da se ukrajinske oružane snage nalaze pod velikim pritiskom ruskih napada na istoku zemlje. Naveo je kakvo je konkretno stanje na nekim kritičnim točkama u Donbasu i drugdje blizu crte bojišnice. Pozvao je Ukrajince da učine sve što mogu kako bi se ojačale ukrajinske pozicije na istoku. Zelenskij je izrazio osobitu zahvalnost postrojbama koje su napale ruske baze i logistiku na okupiranim područjima.

Mediji posljednjih dana izvješćuju kako stanje na bojišnici nije nimalo lako te kako ruske snage bilježe lokalne uspjehe. Dvije bojne ukrajinske vojske bile su se našle kod Časiv Jara opkoljene, i prijetila je pogibelj da stotine vojnika budu uništene ili prisiljene na predaju. Na vlastitih odlukom njihovih zapovjednika, a suprotno zapovijedima zapovjednika brigade, one su uspješno probile obruč, uz pomoć treće bojne, koja nije ostala u okruženju, te su s minimalnim žrtvama našle opet na ukrajinskoj srani bojišnice.

U petak je dužnosnik ukrajinske vojne obavještajne službe HUR Andrij Jusov rekao da ruske snage daju prednost napadima oko regije Donbasa u istočnoj Ukrajini. U njoj se upravo „vode najžešće borbe“, izjavio je on za ukrajinsku televiziju.

Borbe se, kako javljaju agencije, službeni izvori i specijalizirani izvjestitelji, vode na gotovo svim dijelovima bojišnice između okupiranih područja Donbasa i zapadnijih područja koja su pod nadzorom ukrajinskih snaga. “Na svim ostalim dijelovima neprijatelj izvodi lažne napade i diverzantske manevre”, dodao je. Odatle se dade zaključiti da su povremeni napadi na druga područja imali svrhu samo „rastegnuti“ ukrajinske oružane snage kako bi ih se „stanjilo“ na području glavnoga ruskog interesa, a to su dijelovi donjeske i luganske regije te dijelovi regija Herson i Zaporižja što ih još nisu zaposjele ruske okupacijske snage. Sve te četiri regije, skupa s g. 2014. okupiranim i anektiranim Krimom i Sevastopoljem, Ruska je Federacija već priznala kao njezine sastavne dijelove te ih Kremlj tretira na vlastiti državni teritorij.

Donbas i spomenute tri pokrajine bile su prije rata poznate kao glavna zona ukrajinskog rudarstva, industrije, važna i za energetiku i poljoprivredu, a i danas neke od tih djelatnosti na nezauzetom području imaju veliko značenje za ukrajinsko gospodarstvo.

Iako, kako tvrde ukrajinski sigurnosni izvori, zauzimanje u cijelosti regije Zaporižja nije trenutno ruski cilj, ni takve ratne operacije ne treba isključiti, jer je Rusija ondje stacionirala oko 90. 000 vojnika.

Rusija je tijekom noći ponovno napala ukrajinske energetske objekte dronovima i projektilima u drugim dijelovima zemlje. Pogođeni su objekti u regijama Žitomir i Černihiv. Ispaljena su 22 drona i najmanje jedna raketa Iskander-M. Protuzračna obrana tvrdi da je presrela 20 dronova, iako prema službenim informacijama o presretanjima dronova i raketa treba biti oprezan, budući da obje strane preuveličavaju svoje protuzračne obrambene sposobnosti. Raketom Iskander poagođen je i grad Kramatorsk u donjeskoj regiji.

 

Hrvatsko nebo