STATE DEPARTMENT O INVESTICIJSKOJ KLIMI U BIH: Politička trvenja i nestabilnost, slab pravosudni sustav, endemska korupcija,…

Vrijeme:3 min, 35 sec

 

State Department je objavio izvještaj o investicijskoj klimi u BiH u 2024. godini. Navedene su prednosti i mane ulaganja u državu u aktualnoj situaciji.

U sažetku izvještaja, navedeno je kako je BiH, iako se suočava s brojnim izazovima, otvorena za strana ulaganja, te da zemlja nudi liberalan trgovinski režim, uz pojednostavljenu poresku strukturu, koja je jedna od najnižih u regiji.

– Investitori moraju prevladati značajne izazove uključujući endemsku korupciju, složene zakonske okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slabo sudstvo. Zemlja nudi liberalan trgovinski režim, a njena pojednostavljena poreska struktura je jedna od najnižih u regiji. Značajna migracija stvorila je izazove u zapošljavanju. Više od 500 poduzeća u državnom vlasništvu i “napuhan” javni sektor istiskuju privatni sektor – navodi se u izvještaju.

Institucionalne, političke i teritorijalne strukture BiH kompliciraju situaciju i odvraćaju strane investitore, a u izvještaju se navodi da BiH nije članica Svjetske trgovinske organizacije, te da je odobrenje pristupnih pregovora s EU politička, a ne odraz napretka.

– Etničke tenzije su visoke dok se etnonacionalistički politički lideri bore da osiguraju ili zadrže kontrolu nad određenim institucijama. U tom kontekstu, institucije na državnoj razini su napravile mali napredak u provođenju neophodnih reformi za jačanje poslovnog okruženja. BiH je postala zemlja kandidat za članstvo u EU 2022. godine, a u ožujku 2024. godine Europsko vijeće je odobrilo otvaranje pristupnih pregovora uz uvjet da BiH ispuni određene dodatne korake. Odluka je široko priznata kao politička, a ne kao odraz značajnog napretka u neophodnim reformama. BiH nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) – priopćili su iz State Departmenta.

Osvrnuli su se i na politiku vlasti u Republici Srpskoj.

– Potezi entiteta Republika Srpska (RS) da protuustavno preuzme kontrolu nad državnom imovinom i ponovljene i eskalirajuće prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odvoji RS od BiH također su povećale tenzije. Ove radnje, u kombinaciji s prijetnjama RS da će se povući iz državnih institucija i formirati paralelna entitetska tijela poput Agencije za lijekove i medicinsku opremu RS, prijete stvaranjem zakonskih nejasnoća koje dodatno kompliciraju poslovno okruženje, narušavaju gospodarstvo i ometaju ulaganja.

Također, navode da, kada je riječ o gospodarstvu BiH, ono bilježi razinu rasta u odnosu zemlje regije.

– Prema procjenama Svjetske banke, očekuje se rast realnog BDP-a od 2,8 posto u 2024. godini i 3,4 posto u 2025. godini. Ekonomija BiH nije doživjela značajnije izravne efekte ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine i pokazuje otpornost u teškom okruženju. Ipak, izgledi za njen ekonomski oporavak otežani su pogoršanjem vanjskog okruženja, povišenom inflacijom i pooštrenim uvjetima komercijalnog financiranja – navodi State Department.

U izvještaju se ističe se i kako BiH ima relativno nisku razinu stranih ulaganja (FDI).

– Unatoč blizini EU, napretku na njenom putu ka EU i tradicionalnim trgovinskim vezama sa zemljama EU, razina stranih investicija je veoma niska. Kao primarni razlozi ističu se politička trvenja i nestabilnost, slab pravosudni sustav, endemska korupcija, te složen i fragmentiran pravni i regulatorni okvir. Rascjepkana vlast u BiH nema ni kapacitet ni političku volju da se posveti pružanju adekvatnih poticaja ili dobrog okruženja za investitore – naglašava State Department.

U analizi su naveli i da su američke investicije niske, te da su ulaganja najčešće kratkoročna: – Američke investicije u BiH su niske, a većinu američkih kompanija u BiH predstavljaju male prodajne urede koje su koncentrirani na prodaju američkih roba i usluga, uz minimalna dugoročna ulaganja.

Dio izvještaja odnosi se i na stanje zračnih luka u BiH.

– Četiri međunarodna aerodroma u zemlji u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banja Luci i dalje su u državnom vlasništvu te su među najlošijim u regiji kada je u pitanju povezanost i broj putnika. Trenutno se raspravlja o mogućim koncesijama za aerodrome, ali im nedostaje neophodna politička podrška – navodi se u izvještaju američkog ministarstva vanjskih poslova.

Očekivano, najveći dio izvještaja State Departmenta je posvećen korupciji u gospodarstvu.

– Previše složen proces registracije poduzeća i licenciranja u BiH posebno je osjetljiv na korupciju. Plaćanje mita za dobivanje potrebnih poslovnih dozvola i građevinskih dozvola, ili jednostavno za ubrzavanje procesa odobravanja, događa se redovito. Digitalizacija javnih usluga kao što su izdavanje dozvola i registracija poduzeća može pojednostaviti procese i smanjiti dodirne točke za korupciju, ali je uvođenje digitalnih usluga sporadično i gotovo isključivo financirano od strane međunarodnih donatora. Strani investitori kritizirali su vladine natječaje i natječaje za javne nabavke zbog nedostatka otvorenosti i transparentnosti – zaključeno je u izvještaju State Departmenta.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo