Kamala Harris predvodnica neopoganstva u SAD-u

Vrijeme:5 min, 20 sec

 

Dosljedno je promicala pobačaj, pomno ispitivala katoličke kandidate za suce te se protivila pro-life centrima i aktivistima. Također je prihvatila rodnu ideologiju, kao i transrodne i kontracepcijske naloge koji su ugrožavali i vjersku slobodu.

Budući da je predsjednik Joe Biden odustao od predsjedničke utrke 2024. nakon snažnog pritiska unutar vlastite stranke, potpredsjednica Kamala Harris vjerojatna je demokratska kandidatkinja koja će se suočiti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom na općim izborima u studenom.

Harris su, kako piše CNA, odgojili otac kršćanin i majka hinduistica te je kao dijete pohađala i hinduističke i kršćanske službe. Kao odrasla osoba, Harris je bila član Crnačke Baptističke Crkve. Njezin suprug, Douglas Emhoff je Židov i odrastajući je pohađao Reformsku sinagogu.

Tijekom svoje karijere – kao potpredsjednica, senatorica i državna tužiteljica Kalifornije – Harris je zauzimala različite stavove koji bi mogli predstavljati probleme katoličkim glasačima, ključnom glasačkom bloku.

Harris je dosljedno promicala pobačaj, pomno ispitivala katoličke kandidate za suce te se protivila centrima i aktivistima za trudnoću koji se zalažu za život. Također je prihvatila rodnu ideologiju, kao i transrodne i kontracepcijske naloge koji su ugrožavali i vjersku slobodu.

Bjesomučna zagovornica pobačaj

Kao potpredsjednica, Kamala je preuzela vodstvo u mnogim naporima Bidenove administracije za promicanje pobačaja, uključujući nastojanje da se u federalni zakon kodificiraju famozni Roe v. Wadea standardi o pobačaju. Riječ je o sudskom procesu Roe protiv Wadea iz 1973. (trudnica Norma L. McCorvey pod pseudonimom Jane Roe protiv tužitelja iz Dallasa Henryja Wadea) nakon kojega je u SAD-u legaliziran pobačaj do 7. mjeseca trudnoće (!), s time što je dozvoljen i poslije ukoliko je život majke ugrožen. U lipnju 2022. Vrhovni je sud poništio ovu presudu ustvrdivši da Ustav SAD-a ne spominje pravo na pobačaj te je odlučivanje o njegovoj zabrani prepuštenoj svakoj pojedinoj saveznoj državi.

U rujnu prošle godine, potpredsjednica je krenula na turneju zaustavljajući se u raznim sveučilišnim kampusima pod nazivom Fight for Our Freedoms College Tour (Obilazak koledža Borba za naše slobode) kako bi promovirala pobačaj i druge aspekte agende Bidenove i njezine administracije.

Početkom 2024. pokrenula je još jednu govorničku turneju za promicanje pobačaja pod nazivom Borba za reproduktivne slobode. Tijekom ove turneje, Harris je postala prva aktualna potpredsjednica koja je posjetila kliniku za pobačaje u ožujku kada je obišla Ustanovu za planirano roditeljstvo u Minneapolisu. Na događaju je pohvalila pobornike pobačaja i pokudila zastupnike koji se zalažu za život i koji su glasali za ograničavanje pobačaja.

U intervjuu za ABC 2023., Harris je kritizirala države koje su usvojile pro-life zakone te apelirala na Kongres da usvoji zakon kojim bi se uspostavili federalni standardi za pobačaj, a koji sprječavaju države da provode pro-life zakone. Godine 2022. potpredsjednica je ustvrdila da religiozni Amerikanci mogu podržati pobačaj bez napuštanja svoje vjere.

Kao senatorica, Harris je su-sponzorirala zakon koji bi spriječio države da donesu ograničenja pobačaja, a glasovala je protiv prijedloga zakona koji bi od liječnika zahtijevao pružanje medicinske skrbi djetetu koje je rođeno nakon neuspjelog pokušaja pobačaja.

Ispitivanja katolika kandidata za suce

Kao senatorica, Kamala je vršila pritisak na trojicu kandidata za suce o njihovoj povezanosti s Kolumbovim vitezovima: Briana BuescheraPaula Mateyja i Petera Phippsa. Njezina su pitanja sugerirala da bi veze nominiranih s katoličkom bratskom organizacijom mogle učiniti pristranima jer se skupina pridržava crkvenih učenja o životu i braku.

U pisanim pitanjima Buescheru, na primjer, Harris je pitala nominiranog je li znao „da su se Kolumbovi vitezovi protivili pravu žene na izbor kada se [on] pridružio organizaciji“. Postavila je pitanje slaže li se s tadašnjim vrhovnim vitezom Carlom Andersonom da je abortus „ubijanje nevinih u masovnim razmjerima“. Pitala ga je zna li „da su se Kolumbovi vitezovi protivili bračnoj jednakosti kad se [on] pridružio organizaciji“.

Buescher ju je, odgovarajući, obavijestio da su „Kolumbovi vitezovi rimokatolička uslužna organizacija s otprilike dva milijuna članova diljem svijeta“.

Godine 2016., kao državna odvjetnica Kalifornije, Kamala i njezin ured pokrenuli su raciju u domu pro-life aktivista Davida Daleidena.

Racija je bila odgovor na Daleidenovu tajnu istragu o ustanovi Planirano roditeljstvo, koja je pokazala kako dužnosnici organizacije raspravljaju o troškovima fetalnog tkiva i dijelova tijela. Ukazao je da je protuzakonito prodavati fetalno tkivo i dijelove tijela.

Harris je tvrdila kako je Daleiden prekršio nekoliko zakona kada je dobio videozapise službenika Planiranog roditeljstva. Optužen je za 15 kaznenih djela vezanih uz optužbe za krivotvorenje identiteta i narušavanje privatnosti. Priznao je krivnju, no postupak je još u tijeku.

Kao državna tužiteljica nikada nije pokrenula istragu o optužbama protiv Planiranog roditeljstva. No, zato je dobila tisuće dolara sredstava za kampanju od Planiranog roditeljstva.

Reguliranje govora pro-life centara za trudnoću

Kao glavni državna odvjetnica Kalifornije, Harris je su-sponzorirala i promicala Reproductive FACT Act, koji je zahtijevao da pro-life centri za trudnoću (koji podržavaju život) moraju postaviti obavijesti s informacijama o tome gdje se može izvršiti pobačaj.

No, pro-life centri za trudnoću tužili su Ured državnog odvjetnika, tvrdeći da zakon krši njihova prava iz Prvog amandmana. Godine 2018. Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je u njihovu korist istaknuvši kako zakon krši pravo na slobodu govora jer zapravo prisiljava na govor.

Zakon je poslužio kao model zakonodavcima u drugim državama, poput Vermonta i Illinoisa, koji su pokušali regulirati govor pro-life centara za trudnoću.

Protivljenje vjerskoj slobodi, nametanje rodne ideologije

Tijekom svoje karijere, Harris je bila protiv jake zaštite vjerskih sloboda i podržavala je rodnu ideologiju.

Godine 2014. bila je jedan od 14 državnih odvjetnika koji su Vrhovnom sudu podnijeli amicus podnesak koji je tražio od suda da prisili Hobby Lobby da pokrije kontracepciju – koja je uključivala potencijalno abortivne lijekove – u svojim policama zdravstvenog osiguranja unatoč vjerskom protivljenju vlasnika.

Kao senatorica, Kamala je otišla i dalje, su-sponzorirajući Zakon o nenauđivanju i Zakon o jednakosti. Prvi bi ukinuo vjerska izuzeća za određene vladine mandate, kao što su zakoni koji zabranjuju diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta te pravila koja prisiljavaju osiguranje na pobačaj i operacije promjene spola. Potonji bi zabranio diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Kao potpredsjednica, Harris je dodatno promovirala rodnu ideologiju. Kritizirala je republikanske države zbog zabrane liječnicima da izvode operacije promjene spola na maloljetnicima, ograničavanja ženskih sportova samo na biološke žene i djevojčice te sprječavanja učitelja da učenicima nameću rodnu ideologiju.

Sve u svemu, čak i površnim pregledom svjetonazorskoga usmjerenja vjerojatne kandidatkinje za predsjednicu SAD-a, nije pretenciozno ustvrditi kako je riječ o predvodnici nepoganstva u najsnažnijoj državi svijeta. Hoće li to katolički birači prepoznati, ostaje za vidjeti…

 

nedjelja.ba / Hrvatsko nebo