Digitalna budućnost uz online studiranje: Mitovi i stvarnost koji se vežu uz studiranje na daljinu

Vrijeme:6 min, 13 sec

 

Kao i na svaki drugi aspekt života, tehnologija i njezin razvoj, značajno su utjecali na obrazovanje, ali i tržište rada. Nema sumnje, svijet stoji na izmaku digitalne revolucije, a informacijska tehnologija pokazuje smjer buduće radne snage. Kada je riječ o tržištu rada, ići u korak s vremenom i pratiti trendove danas je važnije no ikada, a sve započinje dobrim odlukama o obrazovanju koje predstavljaju temelj budućeg uspjeha.

Globalno tržište rada nalazi se na velikoj prekretnici, a promjene koje ga trenutno obilježavaju transformiraju zahtjeve radnih mjesta i potražnju za vještinama i kompetencijama zaposlenika. S rastom značaja tehnologije u svakodnevnom poslovanju, tvrtke diljem svijeta traže stručnost u području umjetne inteligencije, no ponuda kvalificiranih stručnjaka često ne može držati korak s brzo rastućom potražnjom. A taj sve veći jaz po pitanju znanja i kompetencija značajno će oblikovati ekonomske i društvene krajolike u bliskoj budućnosti.

Digitalizacija više nije samo hype ili buzz u poslovnom svijetu, ona predstavlja taktički potez tvrtki koje teže eksponencijalnom rastu i pojavljuju se kao predvodnici u industriji. A obrazovanje u smjeru informacijskih tehnologija predstavlja pak taktički potez buduće najtraženije radne snage koja posjeduje vrijedna znanja i vještine, dok poslodavci u sve većoj mjeri prepoznaju vrijednost zaposlenika s digitalnim kompetencijama u suvremenom biznisu.

Umjetna inteligencija preuzima sve veći dio zadataka na radnom mjestu, odmičući se od tradicionalnih radnih uloga. Bez sumnje, AI je jedna je od najtraženijih vještina u svijetu. Ali što je to u vezi s umjetnom inteligencijom koju poslodavci tako rado zapošljavaju? Postoji nekoliko ključnih razloga zbog kojih poslodavci tako rado zapošljavaju stručnjake za AI.

Prvo, umjetna inteligencija je svestrana. Može se koristiti u raznim industrijama, od financija do zdravstva. Drugo, AI se neprestano razvija. Stalno se otkrivaju nove primjene i prilike za AI. Treće, AI postaje sve pristupačnija pa poduzeća svih vrsta prihvaćaju tehnologiju umjetne inteligencije. No, napredak informacijske tehnologije pred poslodavce i tvrtke donosi i neke potpuno nove izazove – od etičnosti, odgovornosti u primjeni AI u poslovanju pa do promjene dinamike u radnom okruženju i sve izraženije važnosti stručne prakse i praktičnih znanja.

Kompetencije iz područja informacijskih tehnologija najtraženije su na europskom tržištu, a to je itekako prepoznalo Veleučilište Baltazar iza kojeg je više od 20 godina tradicije, više od 7000 diplomanata te mogućnost studiranja na četiri lokacije: Zaprešiću, Zagrebu, Biogradu i Osijeku te online putem. U svom programu Veleučilište već ima i online stručni prijediplomski studij Informacijske tehnologije, a u najavi je i online stručni diplomski studij Primijenjene informacijske tehnologije.

Zašto Informacijske tehnologije?

Istaknuta specifičnost ovog studija je kombinacija znanja i vještina iz IT industrije s poduzetničkim vještinama, a rezultat toga su diplomirani IT stručnjaci s visoko izraženim poduzetničkim mindsetom, stručnjaci koji imaju ‘zelenu kartu’ na tržištu rada i čije vještine i kompetencije otvaraju vrata najatraktivnijih tvrtki na tržištu.

Stručni prijediplomski studij Informacijske tehnologije osposobljava diplomante za modeliranje, preoblikovanje i poboljšanje poslovnih procesa korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija. A još jedan element koji ga dodatno izdvaja je činjenica da se studiranje se odvija online.

Ono što ovaj studij diferencira od sličnih u RH jest to što studenta, a budućeg sudionika na tržištu rada, osim za znanja iz područja programiranja, rada s mrežama, izrade mobilnih aplikacija i sistemskog inženjerstva, osposobljava i za ona znanja koja poslodavci u sve većoj mjeri ističu kao ključna. Riječ je o znanjima iz područja pravne regulative u IT sektoru, projektnog menadžmenta, upravljanja rizicima i digitalnog marketinga.

Mitovi i stvarnost koji se vežu uz studiranje na daljinu

Tijekom godina tehnologija postaje sve dominantnija u svim sektorima svijeta, a utjecaj digitalne tehnologije na obrazovne institucije sve je istaknutiji. Iako je svrha ostala ista: prenijeti znanje i mudrost učenicima, način obrazovanja se promijenio zahvaljujući tehnologiji. Kao veleučilište koje ide u korak s vremenom i prati vodeće trendove, Veleučilište Baltazar Zaprešić od akademske godine 2023./2024. izvodi online nastavu na stručnim prijediplomskim te stručnim diplomskim studijima. Iako je to uvelike poboljšalo studiranje te eliminiralo brojne tradicionalne prepreke, učinivši studiranje dostupnijim, još uvijek su prisutni određeni mitovi po pitanju online studiranja.

Zašto je online studij dobar izbor?

‘Online studij pruža izvanrednu priliku za usklađivanje obrazovanja s poslovnim i osobnim obvezama. Na našem Veleučilištu, osiguravamo najnovije metode poučavanja u virtualnom okruženju, što omogućava studentima praćenje nastave i ispunjavanje obaveza bez obzira na lokaciju. Ovaj oblik obrazovanja podržan je stalnim mentorstvom i informatičkom podrškom, čime se osigurava kvaliteta i ravnopravnost s klasičnim oblicima studiranja.

Stalnom komunikacijom s relevantnim tvrtkama iz IT industrije pratimo suvremene trendove u tehnologiji i poslovanju te kontinuirano ažuriramo naš studijski program. Stručni prijediplomski studij Informacijske tehnologije osposobljava studente ključnim digitalnim vještinama i znanjima iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, pripremajući ih za izazove suvremenog poslovanja,’ rekla je voditeljica studija, dr. sc. Alisa Bilal Zorić.’

MIT 1: Studenti koji studiraju online su prepušteni sami sebi

Samo zato što fizički ne sjedite u dvorani ispred profesora, ne znači da profesori nisu prisutni kako bi pomogli i usmjerili. Profesori online nastave odgovorni su za angažiranje svojih studenata i poučavanje predmeta, baš kao što bi to činili u klasičnoj nastavi. Na studijima koji se na Veleučilištu Baltazar izvode u potpunosti online po najnovijoj dopusnici, nastava se izvodi uz stalnu i snažnu podršku i mentorstvo nastavnika i nenastavnih stručnih službi – kako bi studenti uspješno studirali uz rad.

MIT 2: Online studiranje je lakša opcija

Online studiranje nije jednostavnija opcija školovanja po pitanju lakoće stjecanja diplome. Ono omogućuje studiranje uz rad, ali očekujte da online studiranje bude jednako izazovno kao i ono klasično. Prilikom izvođenja online studija na Veleučilištu Baltazar posebno se naglašava i očekuje kontinuirani rad, timski rad, kritičko i kreativno razmišljanje, sve u cilju ostvarenja željenih rezultata i ishoda učenja. A studenti bez obzira na svoju lokaciju mogu pratiti nastavu, preuzimati nastavne materijale, pregledavati kratke video lekcije, predavati zadaće te izvršavati sve zadane aktivnosti na sustavu za e-učenje Baltazar.

MIT 3: Online studiranje nije jednako priznato

Već nekoliko godina popularnost online učenja raste i ono što se nekada činilo neuobičajeno postalo je uobičajena praksa. Stečene kompetencije, odnosno akademski naziv i diploma koja se stječe završetkom online studija u potpunosti su ravnopravni s akademskim nazivom stečenim završetkom studija u klasičnom obliku. Ishodi učenja i stečene kompetencije na studiju koji se izvodi online nimalo se ne razlikuju od ishoda i kompetencija stečenih na studiju koji se dominantno izvodi u učionici.

Preporučili poslodavci

Kvalitetu programa stručnog prijediplomskog studija Informacijske tehnologije prepoznali su i brojni dionici u gospodarstvu, među ostalima i Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatska udruga poslodavaca, koji smatraju da u društvu postoji potreba za kvalifikacijama koje imaju završeni prvostupnici studija Informacijske tehnologije Veleučilišta Baltazar.

MIT 4: Nastavu je teško pratiti

Online oblik studiranja odvija se u virtualnom okruženju što podrazumijeva moderan i kvalitetan način obrazovanja uz pomoć informacijsko – komunikacijske tehnologije. Metodologija rada primjerena je razini studija i tematici pojedinih kolegija, dok je tempo studiranja prilagođen studentima i njihovom raspoloživom vremenu. Nastavnici koji izvode nastavu kontinuirano se usavršavaju i razvijaju, kako u području svog znanstvenog interesa, tako i u području dizajniranja i izvedbe online kolegija, uz stalnu podršku u radu s digitalnim tehnologijama. Informatička podrška na raspolaganju je neprestano i studentima, kako bi nesmetano mogli pratiti nastavu i izvršavati sve obveze u virtualnom okruženju.

MIT 5: Online studiranje nije isto kao i klasično studiranje

Na Veleučilištu Baltazar cijena školarine online studija jednaka je cijeni školarine kao i kod klasičnog oblika studiranja, dok su status, prava i obveze studenata online studija jednaki pravima ostalih studenata. Akademski naziv, odnosno diploma koja se stječe završetkom online studija u potpunosti su ravnopravni s akademskim nazivom stečenim završetkom studija u klasičnom obliku.

 

tportal.hr/Hrvatsko nebo