Josip Pečarić/MOJE KNJIGE O HRVATSKIM BISKUPIMA

Vrijeme:6 min, 3 sec

 

LITO U TISNOM 2024.

ŽUPA TISNO

VEĆER O HRVATSKIM BISKUPIMA

Josip Pečarić

MOJE KNJIGE O HRVATSKIM BISKUPIMA

Zahvaljujem se svima vama koji ste došli na prvoj večeri Lita u Tisnom 2024. koje već godinama organizira don Lazar Čibarić pa posebna zahvalnost i našem domaćinu.

VEĆER O HRVATSKIM BISKUPIMA otvorila je na sjajan način, kako je ona to i puno puta učinila prošlih godina profesorica Mira Vrbanović predstavljajući – ovaj put – moju knjigu kojoj je koautor don Anđelko Kaćunko “BISKUP  DR. SC. MILE BOGOVIĆ”.

Svjedoci smo iz dana u dan napada na Katoličku crkvu.

Znamo i zašto!

Zato što je uloga Katoličke crkve u stvaranju hrvatske države nemjerljiva.

Vjerojatno se to i jedino moglo dogoditi kada je na čelu Crkve bio Papa Ivan Pavao II.,

A na čelu Crkve u Hrvata bio je kardinal Franjo Kuharić. On je i likom podsjećao na Papu, a mi ga nikada nismo odvajali od Utemeljitelja RH govoreći o DVA FRANJA.

Ivan Pavao II., je već svetac, a ovih dana je otvoren put za postupak proglašenja blaženim našeg predragog kardinala Kuharića.

Otud i moja nedavne knjige:

  1. Pečarić, Kardinal Franjo Kuharić

https://www.dragovoljac.com/images/minifp/kuharic.pdf

Prvo poglavlje te knjige je zapravo moja prva knjiga posvećena budućem blaženiku:

  1. Pečarić, „Razgovarajte s velikima s polazišta principa, nikada na koljenima“

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/ponos.pdf

U naslovu su riječi savjeta koji je naš kardinal dao političarima u RH, ali i svima nama jer znamo da su ti političari sluge svjetskim moćnicima sve dotle dok ne vidimo da se ponašaju u skladu s Kuharićevom naputku.

Knjiga ima 775 stranica, ali ja ću još samo spomenuti poglavlje RAT JE GOTOV, Zapravo to su riječi na koje sam reagirao tijekom mojih posjeta Australiji poslije „Oluje“, a nedavno je biskup Košić u svojoj Homiliji u Krašiću govorio o sličnom reagiranju našeg Kardinala 1999. godine. I to u Krašiću, a ponosim se činjenicom da blaženom Alojziju Stepincu pripisuju i danas moje riječi:

U BOKI KOTORSKOJ SVAKI KAMEN GOVORI HRVATSKI.

A nisam se nu ljutio kada sam jednom na HTV-u čuo da je to stara hrvatska narodna izreka.

O biskupu Vladi Košiću imam slijedeće knjige:

  1. J. Pečarić,Četvrti stup moje Hrvatske /Biskup dr. Vlado Košić, Zagreb, 2019. str. 398.
  2. J. Pečarić,Biskup dr. sc. Vlado Košić / Četvrti stup moje Hrvatske 2., dragovoljac.com, 2024.:

https://www.dragovoljac.com/images/minifp/kosic.pdf

  1. J. Pečarić,Biskup dr. sc. Vlado Košić /Četvrti stup moje Hrvatske 2., Zagreb, 2024., str. 710.
  2. J. Pečarić,Jubileji Biskupa Košića, Zagreb, 2024., str. 224.

Svojevremeno je književnik i kolumnist dr. sc. Damir Pešorda nazvao ono što je u mojim knjigama „Pečarićeva Hrvatska“. Na to se nadovezao još jedan čovjek od struke, profesor književnosti na Sveučilištu u Mostaru dr. sc. Marko Tokić koji je u Mostaru 05. 12. 2014. na predstavljanju mojih knjiga govorio o četiri stupa Pečarićeve Hrvatske (Glas Brotnja, 05. 12. 2014.). To su Franjo Tuđman, Dario Kordić, Marko Perković-Thompson, i biskup Vlado Košić. Zapravo, četiri osobe koji su neprijatelji hrvatske države i hrvatskog naroda najviše napadali, a predstavljaju najzaslužnije dijelove hrvatskog naroda u stvaranju hrvatske države. Biskup Košić, zapravo predstavlja Crkvu u Hrvata, a oni koji napadaju Katoličku crkvu uzimaju za primjer najčešće za primjer upravo biskupa Košića. Kasnije sam u dogovoru s profesorom Tokićem za drugi stup uz Darija Kordića dodao i generala Slobodana Praljka.

Prvu knjigu o biskupu Košiću završio sam pričom o tadašnjem Stepinčevu.

Na kraju mise nadbiskup Bozanić je čitao imena nazočnih biskupa. Vjernici su ih pozdravljali velikim pljeskom. Ali kada je izgovorio ime Biskupa Košića taj pljesak je trajao i trajao. Čini mi se 5-6 puta dulje nego za bilo kojega biskupa.

Inače često u komentarima se može naći usporedba sa Stepincem, pa je utoliko veće značenje ovog pokazivanja ljubavi vjernika u Zagrebačkoj katedrali prema HRVATSKOM biskupu.

Evo i jednog komentara s gornjeg linka:

Ovo je onaj pravi – stepinčevski diskurs – jasan, bridak, nedvosmislen, istinit, neustrašiv, neupitan, od poklada vjere katoličke i temeljnih prava hrvatskoga naroda neodstupiv…” u zgodno i nezgodno vrijeme “

Veći pljesak od drugih dobio je biskup Pozaić.

A zapravo kada pišem o dr. Košiću kao HRVATSKOM biskupu sjetim se riječi biskupa Pozaića.

Da, biskup Pozaić mi je svojevremeno za biskupa Košića rekao:

“To je HRVATSKI biskup!”

Iz četvrte knjige o biskupu Košiću je prenesen dio o kome sam govorio u knjizi o kardinalu Kuhariću. To je dio iz njegove homilije u Krašiću:

Biskup Josip i ja bili smo zaređeni za biskupe u zagrebačkoj katedrali na današnji dan prije točno 25 godina. Prije toga smo zajedno posjetili kardinala Franju Kuharića, zagrebačkog nadbiskupa u miru. Zamolili smo ga da nam bude suzareditelj – glavni zareditelj bio je nadbiskup Josip Bozanić, a drugi suzareditelj nuncij Giulio Einaudi. Kardinal Kuharić tada nas je iznenadio riječima: meni je bilo lakše biti biskup, a vama će biti teže. Pitali smo ga kako to misli, na što je on odgovorio: mi smo znali tko nam je neprijatelj, a vi nećete znati

Biskup Košić je postao biskup kada i biskup Josip Mrzljak koga spominje u svojoj homiliju. O biskupu Mrzljaku je moja knjiga:

  1. Pečarić,Biskup Josip Mrzljak,dragovoljac.com, 2024.:

https://www.dragovoljac.com/images/minifp/Mrzljak2.pdf

Ali vratimo se biskupu Pozaiću. O njemu imam dvije knjige:

  1. Pečarić, Biskup prof. dr. sc. Valentin Pozaić,

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/pozaic.pdf

  1. Pečarić, Biskup prof. dr. sc. Valentin Pozaić – Druga knjiga

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/pozaic2.pdf

Priča o biskupu Pozaiću je zapravo i vezana za tzv. Pečarićevu Hrvatsku. Naime, kad je predložen za biskupa jedino što mu je zamjereno bilo je to što je potpisnik Apela o Mili Budaku:

O MILI BUDAKU, OPET

DESET ČINJENICA I DESET PITANJA S JEDNIM APELOM U ZAKLJUČKU

Akademik Dubravko Jelčić i ja napisali smo knjigu o tom Apelu pa u njoj doista možete naći i potpisnika:

Valentin Pozaić, Družba isusovaprofessor moralne teologije

Odgovorio im je:

Ja ću uvijek biti za obnovu političkih procesa.

I postao veliki hrvatski biskup!

Mnogi hrvatski biskupi sudjelovali su kod naših otvorenih pisama. Ovdje danas govorim samo o nekima od njih o kojima sam napisao knjige. Te moje knjige su sastavljene od tekstova u kojima se oni spominju. Nemam uvijek dovoljno takvih tekstova za knjigu iako ima još biskupa iz Domovinskog rata koji slične knjige zaslužuju.

Tu sam u Tisnu i već više godina imamo ova Lita u Tisnom. Sigurno nisam zaboravio ni tko je bio biskup Šibenske biskupije, koji je doista bio izuzetan hrvatski biskup. To je Ante Ivas. O njemu pripremam knjigu već od prije nekoliko godina, ali ove godine je njegov njegovih jubileja:

  • 60 GODINA SVEĆENIŠTVA I DIJAMANTNI JUBILEJ MISNIŠTVA ŠIBENSKOG BISKUPA U MIRU ANTE IVASA

Nadam se da će poslije proslave koju prekosutra imamo u Šibeniku i ova knjiga biti završena.

Da, puno je hrvatskih biskupa koji su svojim djelovanjem obilježili Domovinski rat, a samo o nekima sam uspio napraviti ovakve knjige.

Vojni Ordinarij bio je biskup Juraj Jezerinac. Je li moguće da nemam dovoljno tekstova o njemu da napravim knjigu i o njemu?

Pa bio je pomoćnim zagrebačkim biskupom od 1991. godine.

Imam, imam. Ali i njemu je kao i biskupu Bogoviću desna ruka bio don Anđelko Kaćunko, pa takvu knjigu pripremam zajedno s njim, kao što smo uradili sa ovom o kojoj je danas govorila prof. Mira Vrbanović-

HVALA.

Josip Pečarić

 

Hrvatsko nebo