Featured Video Play Icon

Sitarski: “Trojka i SNSD nekad žele da konsenzusa ne bude”

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

U prošlom tjednu svjedočili smo usvajanju državnog proračuna kroz Dom naroda, međutim nije došlo do usvajanja reformske agende te, čini se, da Bosna i Hercegovina ostaje bez pomoći iz Europske unije. 

“Kada je riječ o pitanjima na državnoj, pa i federalnoj, razini Bosne i Hercegovine, ključna je riječ konsenzus. Od slučaja do slučaja – nekada tog istog konsenzusa ima, a nekada nema, a taj koji je postignut po pitanju proračuna, postignut je prekasno.” – kazao je za RTV HB Milan Sitarski, stručni suradnik Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Sitarski ističe kako je neslaganje do kojeg je došlo skupo plaćeno.

“Nisam uspio shvatiti što je to s čim se Republika Srpska nije slagala oko reformske agende, točnije njezina vladajuća koalicija. Odgovor nisam dobio ni kada sam pratio izjave njihovih političkih protivnika; kako bošnjačkih stranaka iz Trojke koji su im koalicijski partneri, tako ni bošnjačkih opozicionih stranaka koji prozivaju tu istu Trojku zato što je u koaliciji.” – navodi Sitarski.

Čitava situacija, kako je doživljava Sitarski, kao da navodi na zaključak da nekim strukturama u Banja Luci i u Sarajevu nije ni bitno oko čega se spore, ključni programski cilj je da konsenzusa ne bude.

 

rtv-hb.com/Hrvatsko nebo