KRIŽ NA BRDU HUM IZNAD MOSTARA

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

Kada su Osmanlije zavladale Istanbulom oko Svete Sofije (sagrađene od Korčulanskog kamena, iz kojega sam našem prijatelju predsjedniku Demirelu poklonio statuu jedne žene kako nosi breme drva i pri tome ga izuzetno obradovao!) sagradiše četiri minareta. I tako to do danas osta. Neka, njihova država, njihovo pravo – ali zašto se gospodine Muftija u naše pravo prtiš. Što nas ne ostaviš na miru. Gradi svoje džamije na svome teritoriju i budi miran.

Zašto ti toliko križ smeta. Zašto ti onaj iznad Mostara na brdu Hum toliko smeta, “para” oči i srcu ti neda mira. Zar nemaš niti malo empatije za svoje sunarodnjake koji podižu svoje križeve svome Gospodinu Bogu.

Istom onom kojemu i ti podižeš svoje svetinje. Pa zar postoje dva Boga? Samo je jedan! Pravedan, dobar,  pravi Otac sve svoje djece! Imaš li možda želju pored križa sa sve četiri strane podići minarete? Ne bi ti bio to dobar pokušaj i ne pokušavaj!

Križ je simbol muke i stradanja našega Gospodina Isusa Krista, on je i naš simbol- njegovog patničkog naroda kroz stoljeća do dana današnjeg. Patnja je muftija Dedoviću i danas slušati vaše zločeste riječi i ostati “pri pameti”, a to što te u toj tvojoj mržnji spram katolicima podržava i izvjesni Drago Pilsel i neki nevažni jadni fratar iz Bosne , samo je znak kako mržnje ima svukud, pa i među “svojima”.

Jasni su i o njima ne želim niti malo razmišljati.

Hajde se gospodine Muftija – Dedoviću opameti. Prihvati različitost kao realnost i ne živi u mržnji. Mržnja čovjeku ugrožava i dušu i tijelo!

dr. Jure Burić, srpanj 2024.

 

Hrvatsko nebo