Može li Harris postati prva predsjednica SAD? Kakve su joj šanse protiv Trumpa?

Vrijeme:1 min, 36 sec

Ukoliko dobije podršku većine delegata na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, planiranoj za 20. kolovoza potpredsjednica SAD Kamala Harris, koju je aktualni predsjednik Joe Biden podržao za kandidatkinju demokrata nakon što se on povukao iz utrke, trebat će dobiti podršku većine Amerikanaca da bi postala prva predsjednica SAD. A to znači pobijediti republikanskog kandidata Donalda Trumpa na izborima 5. studenog ove godine, piše Hrvatski Medijski Servis

Prosječni rezultat anketa posljednjih tjedana pokazivao je da Kamala Harris u hipotetskom scenariju zaostaje za Trumpom za 2 postotna boda, 46% prema 48%, dok je Bidenov zaostatak bio 3 posto 44% prema 47%.

Najnovija anketa Reutersa, ispitana prošlog utorka, nakon pokušaja atentata na Trumpa, govorila je o potpuno izjednačenim šansama Kamale Harris i Donalda Trumpa, svaki po 44 posto uz statističku grešku od 3 posto i 4 posto neodlučnih.

Zanimljivo je da Harris po anketama stoji bolje od bilo kojeg demokratskog kandidata spominjanog u proteklim tjednima.

Anketa u ključnim saveznim državama za dobivanje izbora, provedena nakon pokušaja atentata na Trumpa i prije nego što je Biden odstupio, ispala je tako da je Harris bila jedan postotni bod iza Trumpa u Pennsylvaniji, a u prednosti s pet postotnih bodova u Virginiji. U većini najvažnijih saveznih država rezultat je gotovo izjednačen. Njezina podrška među ženama, mlađim biračima i crnim biračima jača je od Bidenove, izvještava New York Times.

Naravno, treba pričekati ankete koje će ispitati raspoloženje nacije nakon Bidenovog povlačenja i moguće službene potvrde kandidature Kamale Harris.

Iako Harris jest najvjerojatnija zamjena za Bidena, neki stručnjaci i istaknuti demokrati iznijeli su ideju o “malim predizborima” u kojima bi se više kandidata moglo natjecati za delegate i osvojiti nominaciju.

Harris ima mnogo dobrih strana, piše Forbes. Ona ima koristi od prepoznatljivosti imena i mogla bi bez problema preuzeti Bidenovu administraciju. Ali ona također dolazi s određenim rizicima, uključujući negativan imidž kao potpredsjednice, izvješća o disfunkciji u njezinom uredu i relativno nisku popularnost.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo