Kada je pala Srebrenica Izetbegović je molio Tuđmana za pomoć, evo što mu je poručio preko Veleposlanstva BiH u Zagrebu

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Nakon što je Srebrenica već bila okupirana, a takav scenarij prijetio i Žepi, bošnjački lider Alija Izetbegović, molio je hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana za pomoć kako bi “se zajednički suprostavili srpskom agresoru”. O tome svjedoči i dopis koji je iz Veleposlanstva BiH u Zagrebu upućen Uredu predsjednika Hrvatske, piše Hrvatski Medijski Servis.

U dopisu Ambasada BiH “izražava štovanje” uredu predsjednika Republike Hrvatske te mu prenosi “usmjenu poruku” predsjednika Predsjedništva Republike BiH gospodina Alije Izetbegovića predsjednika Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Preslik dopisa Veleposlanstva BiH u Zagrebu Uredu predsjednika Hrvatske

Veleposlanstvo BiH u Zagrebu u nastavku citira Izetbegovićevu poruku Tuđmanu:

– U povodu sastanka najavljenog za 21. i 22. srpnja 1995. na Brijunima želio bih vam ukazati da je situacija u Republici Bosni i Hercegovini zbog okupacije Srebrenice vrlo teška. Sad je kriza sa Žepom. Može doći do masakra. U takvoj situaciji perdalažem da najvažnija, ako ne i jedina točka naših razgovora bude pitanje vojnog saveza između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine radi zajedničke borbe protiv srpskog agresora. Jedino iz tog razloga mogao bih, u ovim izuzetno teškim uvjetima, napustiti zemlju. Nadam se da ćete razumijeti i prihvatiti ovaj moj prijedlog koji proizilazi iz nastale situacije. Molim vas da primite izraze mog osobnog poštovanja, stoji na kraju Izetbegovićeve poruke, koji je Veleposlanstvo BiH u Zegrebu prenijelo uredu predsjednika Hrvatske uz ” izraze opetovanog štovanja”.

Ono što se kasnije dogodilo manje više je poznato. Tuđman prihvaća Izetbegovićevu molbu za pomoć. U Splitu 22. srpnja 1995. Tuđman i Izetbegović potpisuju tzv. Splitsku deklaraciju, kojom je Oružanim snagama Republike Hrvatske formalno omogućeno korištenje teritorija BiH u svrhu zajedničke borbe protiv oružanih formacija Republike Srpske. Puni je naziv potpisane deklaracije „Deklaracija o oživotvorenju Sporazuma iz Washingtona, zajedničkoj obrani od srpske agresije i postizanje političkog rješenja sukladno naporima međunarodne zajednice“.

Uslijedila je 3. kolovoza 1995. vojnoredarstvena akcija Oluja, kojom je, ne samo oslobođen okupirani dio Hrvatske već i razbijen srpski obruč oko Bihaćke regije, čime je spriječeno da Bihać postane nova Srebrenica. Nakon Oluje Hrvatska vojska i HVO nastavili su operacije potiskivanja srpske vojske u BiH sve do nadomak Banja Luke.

No, unatoč ovim povijesnim činjenicama koji svjedoče kako i koliku su Hrvatska i Tuđman pomogli BiH i Bošnjacima, za mnoge bošnjačke političare, intelektualce i njihove medijske trabante Hrvatska je bila “agresor na Bosnu u Hercegovinu”, a Tuđman ju je rušio i dijelio Miloševićem.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo