Hrvati moraju mobilizirati dijasporu za lokalne izbore najesen, najviše je prijavljenih bošnjačkih birača

Vrijeme:3 min, 35 sec

 

ISTIČE ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA GLASOVANJE

Ako se žele prijaviti za glasovanje, moraju podnijeti svoju prijavu za glasovanje izvan BiH na službenoj internet-stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH najkasnije do utorka, 23. srpnja, do 24 sata

Kratko vremena je ostalo za prijavu za glasovanje birača izvan zemlje, što je posebno važno u sredinama iz kojih je prognan veliki broj građana, ali i nacionalno mješovitim sredinama u kojima se još uvijek prebrojavaju krvna zrnca i glasuje za naše i vaše. Prema prvim podacima, ima se dojam kako je nešto smanjeno zanimanje birača za glasovanje izvan zemlje, no, prema dostupnim informacijama, najveći broj osoba koje su se prijavile kako bi glasovale odnosi se na bošnjačke sredine. To se posebno odnosi na područje RS-a, i to njegova istočnog dijela, središnje Bosne i Mostara, dok je mnogo manje zanimanje državljana BiH koji optiraju za hrvatske ili pak srpske sredine i stranke.

Ciljane sredine

I dok je za opće izbore koji se održavaju tek za dvije godine, a kada bi u primjeni trebala biti cijela skalamerija novih tehnologija, bitan konačni broj zainteresiranih za izbore iz svakog pojedinačnog naroda, dotle je za lokalne izbore važno ciljati pojedine sredine u kojima čak i stotinjak glasova može dramatično promijeniti odnose. U RS-u za Hrvate su bili iznimno važni “dopisni” glasovi, odnosno u novim okolnostima prijavljeni online u sredinama poput Bosanskog Broda, Dervente odnosno Pelagićeva i još nekoliko općina. Tako izabrani vijećnici utječu na život tamošnjih malobrojnih Hrvata, ali i na sastav hrvatskoga Kluba u Vijeću naroda Republike Srpske koji se djelomično popunjava izravno iz Narodne skupštine, a djelomično i sukladno izabranim vijećnicima u općinama i gradovima ovoga entiteta. Kada je pak u pitanju FBiH, iznimno je važno da se privuku, prije svega, birači iz Republike Hrvatske koji vuku podrijetlo iz BiH. A to je slučaj u Žepču, gdje su Hrvati sebi dodatno zakomplicirali situaciju podjelom u HDZ-u BiH, odnosno osnivanjem nove političke stranke. “Dopisni”, odnosno glasovi poslani nakon elektroničke registracije posebni su važni za sredine poput Novoga Travnika, Busovače, ali i Uskoplja, za koje posljednji put nisu presudili glasovi birača, nego birokratska odluka iz SIP-a. Jednake su važnosti Mostar i Stolac. U obje ove sredine bošnjačke su se stranke, čak i one oporbene ili u vlasti grupirale u zajednički blok ili blokove kako bi rasipali što manje glasova birača. Glasovi izvana bi mogli biti od posebnoga značenja. Moguće i presudnog. U Mostaru, gdje su izbori održani prije četiri godine prvi put nakon osmogodišnje stanke, presudio je tek jedan odnosno dva izabrana zastupnika tko će biti čelni čovjek Grada jer se gradonačelnik bira posredno iz Gradskog vijeća. Tamo je završio Mario Kordić čak i unatoč tome što su bošnjačke stranke fiktivno motivirale birače da se prijave u većinski hrvatska gradska područja kako bi poremetile tamošnje odnose. I djelomično su u tome uspjeli, a u međuvremenu su se oni koji su manipulirali prijavama izvukli od sankcija. No, sljedeći izbori prigoda su za nove promjene odnosa, ali i moguće manipulacije. Zbog manjih brojeva prijavljenih iz inozemstva u odnosu na ranije godine iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH su uputili još jedan poziv državljanima BiH koji su u inozemstvu.

Postupak jednostavan

Ako se žele prijaviti za glasovanje, moraju podnijeti svoju prijavu za glasovanje izvan BiH na službenoj internet-stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH najkasnije do utorka, 23. srpnja, do 24 sata. A to se još od prošlih izbora može obaviti bez velikih problema elektroničkim putem i dovoljno je da osoba posjeduje računalo ili mobitel. Oni nakon otvaranja stranice izbori.ba i izbora jedna od tri službena jezika triju konstitutivnih naroda nakon toga u donjem desnom kutu naslovne stranice trebaju potražiti portal na kojemu piše: e-izbori. Otvaranjem portala za glasovanje izvan BiH elektroničkim putem moguća su tri raspleta. Ako je osoba ranije upisana u birački popis ili pak nije te je eventualno potrebno promijeniti dostavljene podatke. Ako nije nakon podnošenja prijave za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine, on otvara korisnički nalog, nakon toga se prijavi na portal e-izbori. Tu pak unosi podatke za prijavu za glasovanje izvan BiH poput države u kojoj se nalazi te još treba priložiti identifikacijske dokumente. Na kraju pošalje prijavu u SIP te čeka potvrdu na svome mailu.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Link za registraciju birača je slijedeći: