Featured Video Play Icon

Hoće li SAD mijenjati politiku prema BiH

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

 

Nakon neuspjelog atentata, Donald Trump je na nacionalnoj konvenciji republikanaca potvrđen kao kandidat za budućeg američkog predsjednika u studenom. Ankete mu daju veliku prednost u odnosu na aktualnog predsjednika Joe Bidena, što postavlja pitanje kako će eventualna promjena na dužnosti američkog predsjednika utjecati na Bosnu i Hercegovinu.

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, naglasio je važnost američkog predsjednika za cijeli svijet.

“Naravno da je važno tko je predsjednik SAD-a i to za cijeli svijet jer su SAD lider demokratskog svijeta,” izjavio je Brkić za RTV HB, dodajući kako bi novi predsjednik mogao donijeti zaokret u globalnoj politici, ali ne očekuje promjene u bilateralnim odnosima s BiH.

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, smatra da BiH neće biti prioritet američke vanjske politike ako Trump bude izabran.

“To će biti Kina, rat Izraela protiv Hamasa i rat Rusije protiv Ukrajine, ali bi se mogao odraziti na djelovanje SAD-a u Europi,” kazao je Kovač ga RTV HB.

Ipak, bez obzira na to tko će biti na čelu SAD-a, Amerika ostaje jamac opstojnosti Bosne i Hercegovine.

“Daytonski mirovni sporazum je njihovo čedo i ta formula tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jedna država ima čuvara u SAD-u bez obzira tko će biti na čelu,” izjavio je Brkić.

Kovač je istaknuo važnost dobrih odnosa s američkim predsjednikom za Hrvate u BiH.

“Hrvati u BiH bi trebali pojačati napore, intenzivirati odnose s okruženjem Trumpa kako bi u slučaju da dođe do nekih rješenja koja se tiču Srbije i Kosova, a možda i BiH, Hrvati ne bi bili zaskočeni,” dodao je.

Zaključuje se kako će Sjedinjene Američke Države ostati glavni jamac opstojnosti Daytonske Bosne i Hercegovine bez obzira na rezultate predsjedničkih izbora u studenom.

 

rtv-hb.com/Hrvatsko nebo