BIDEN U PISMU NACIJI: Mislim da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se ja povučem

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden je objavio da se povlači iz utrke za reizbor. U pismu objavljenom na njegovom profilu na društvenoj mreži X Biden se kratko obratio naciji. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Dragi Amerikanci,

tijekom posljednje tri i pol godine, napravili smo veliki napredak kao nacija. Amerika je danas najjača ekonomija na svijetu. Napravili smo povijesne korake u reizgradnji naše nacije i to snižavanjem cijene lijekova za umirovljenika te zdravstvom omogućenom za rekordan broj Amerikanaca.

Omogućili smo krucijalnu zdravstvenu njegu za ratne veterane koji su bili izloženi otrovnim supstancama. Donijeli smo prvi zakon o sigurnosti oružja u 30 godina. Imenovali smo prvu Afroamerikanku u Vrhovni sud i prvi donijeli značajan zakon o klimi.

“Biti predsjednik bila mi je najveća čast u životu”

Ništa od toga ne bi moglo biti učinjeno bez vas, američkog naroda. Zajedno, prebrodili smo pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Zaštitili smo i očuvali našu demokraciju te obnovili i učvrstili savezništva diljem svijeta.

 

Kasnije ovaj tjedan obratit ću se naciji s više detalja moje odluke.

Zasad, dopustite mi da pokažem svoju najveću zahvalnost onima koji su naporno radili da ja budem ponovno izabran. Želim se zahvaliti potpredsjednici Kamali Harris jer je bila izvrsna partnerica u ovom poslu. Cijenim što su Amerikanci imali vjere u mene.

I danas vjerujem da ne postoji ništa što ne možemo učiniti kada to činimo zajedno kao nacija. Trebamo se samo prisjetiti da smo mi Sjedinjene Američke Države”, napisao je Biden u pismu.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo