VIDEO Uhićeni hakeri koji su napadali hrvatske institucije? Objavljena snimka racije, na zidu zastava sa srpom i čekićem

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Kibernetički napadi navodno su izvedeni protiv internetskih stranica javnih i privatnih organizacija u vladinim sektorima, kritične infrastrukture i važnih usluga u zemljama koje podupiru Ukrajinu u sukobu s Rusijom

Tri proruska hakera uhićena su zbog navodnih kibernetičkih napada na Španjolsku i druge zemlje NATO-a u terorističke svrhe, priopćila je u subotu španjolska policija. Osumnjičenici su privedeni zbog navodnog sudjelovanja u kibernetičkim napadima distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS) na javne institucije i strateške sektore, priopćila je civilna garda.

Nije navedeno jesu li trojica osumnjičenih, koji nisu imenovani, optuženi ili pritvoreni, javlja HRT. Kibernetički napadi navodno su izvedeni protiv internetskih stranica javnih i privatnih organizacija u vladinim sektorima, kritične infrastrukture i važnih usluga u zemljama koje podupiru Ukrajinu u sukobu s Rusijom, navodi se.

Policija je na platformi društvenih medija X objavila video racije u kući jednog od osumnjičenih u kojoj je na zidu postavljena zastava sa srpom i čekićem iz sovjetske ere. – Ove računalne napade organizirala je haktivistička skupina NoName057(16), koja je započela nakon invazije Rusije na Ukrajinu i koja je bila jedna od najaktivnijih, navodi se u priopćenju Civilne garde.

– U svom manifestu o osnivanju, ova skupina priznaje da će ‘proporcionalno odgovoriti na neprijateljske i otvoreno antiruske akcije zapadnih rusofoba.

Uhićenja su se dogodila u Manacoru na španjolskom Balearskom otoku Mallorci te u Huelvi i Sevilli, na jugu Španjolske, rekla je policija. Dodali su da je istraga u tijeku. Podsjetimo, ruski hakeri koji se zovu NoName057(16) na Telegram kanalu napisali su da su oni odgovorni za rušenje brojnih stranica hrvatskih institucija.

NATO je, inače, početkom prošle godine potvrdio da je kibernetički incident utjecao na rad njegovih mrežnih stranica. “Kibernetički stručnjaci NATO-a aktivno rade na incidentu koji je utjecao na neke mrežne stranice NATO-a. NATO se s kibernetičkim incidentima nosi redovito i takve sigurnosne prijetnje shvaća vrlo ozbiljno”, izjavio je službenik NATO-a za Njemačku izvještajnu agenciju (dpa).

Povod za ovu izjavu bile su objave na društvenim mrežama u kojima je bilo navedeno da su proruski hakeri napali stranicu NATO-ovog Stožera za posebne operacije (NSHQ), koja je privremeno postala nedostupna. U objavama je navedeno da je u napadu, između ostalih, sudjelovala ruska hakerska skupina Killnet. Ova je skupina bila povezivana i s drugim nedavnim napadima, u kojima su se na meti našle stranice njemačkog Bundestaga i policije. NATO tada nije objavio dodatne detalje o incidentu.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo