Dodik će se sljedeći tjedan obratiti Skupštini Srbije: BiH je „teška povijesna grješka“, srpski narod „ima pravo na svoje nacionalno ujedinjenje”

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će se sljedećeg tjedna obratiti Skupštini Srbije kada ona bude razmatrala Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, izvijestila je agencija Republike Srpske „Srna”, a prenijeli srpski mediji.

BEOGRAD Završen prvi Svesrpski sabor Srbije i Republike Srpske, usvojena deklaracija

„Drago mi je što ću imati priliku da se obratim Skupštini Srbije sljedeći tjedan kada se bude raspravljalo o Deklaraciji i nju prihvatilo, da kažem kako mi, Srbi, gledamo na Srbiju kao na svoje utočište, svoju domovinu, da više volimo jaku Srbiju, jer znamo da je ona dovoljan garant da nas može i obraniti”, rekao je Dodik u govoru u Macurama kod Prijedora povodom „Dana sjećanja na stradalu djecu NDH”.

Istaknuo je da je Srbija zaista takva, a za BiH je ustvrdio da je ona „očito teška povijesna greška i namet srpskom narodu”. „Dobar bi im bio samo onaj Srbin koji je spreman pljunuti po svom narodu i pokopati svoj narod”, rekao je Dodik. Podsjetio je na to da je Deklaracija sa Svesrpskog sabora odgovor na mnoga otvorena pitanja i da je zbog toga toliko strah predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji, po Dodikovim riječima, “uporno ide po svijetu i laže” o Srbima, dodatno ih sotonizira i priča muslimansku priču”.

“U svakom slučaju, nisu i neće uspjeti. Srpski narod danas smatra da ima pravo na svoje nacionalno ujedinjenje, što podrazumijeva odbacivanje bilo kakvih kvalifikacija Srba vezanih za teritorijalno postojanje”, rekao je Dodik. Po njegovim riječima, Srbi pripadaju cjelovitom srpskom narodu i na taj način grade svoj nacionalni i povijesni identitet. On je u svom obraćanju istaknuo da pravosuđe BiH u Sarajevu sudi predsjedniku Republike Srpske, a da je prava namjera uništiti Republiku Srpsku.

“Ja nisam Republika Srpska, ali sam izabrani predsjednik Republike Srpske”, rekao je Dodik i dodao da se protiv srpskog naroda vodi ozbiljan rat da se uništi njegov identitet. Kazao je i da je uvjeren da Republika Srpska ima pravo donositi svoje odluke, kao što imaju i drugi, te da je danas stabilna.

Ukazao je i na američka nastojanja da blokiraju bilo kakvu gospodarsko-financijsku aktivnost Vlade Republike Srpske i gospodarskih organizacija.

U Macurama kod Prijedora obilježen je Dan sjećanja na djecu ubijenu u „genocidu“ nad Srbima, Židovima i Romima u NDH od 1941. do 1945.

Povezano:

Z. Gavran: Od četvrtka, 2. svibnja počinju kritični dani za BiH i mir na tzv. Zapadnom Balkanu!

Hrvatsko nebo