ANALIZA Usvajanje Izbornog zakona RS je prilika za reformu Izbornog zakona BiH

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Reakcije međunarodne zajednice i bošnjačkih političkih predstavnika uslijedile su nakon stupanja na snagu novog Izbornog zakona Republike Srpske (RS).

Iz RS-a tvrde da je zakon usvojen kao reakcija na nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta. S druge strane, bošnjačka politika je, uz potporu međunarodnih aktera, zatražila ocjenu ustavnosti zakona na Ustavnom sudu BiH. Očekuje se da će ova tema izazvati daljnje političke sukobe između Sarajeva i Banje Luke.

Ilija Musa, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smatra da način donošenja ovog zakona pokazuje kako RS pokušava zagrijati političku atmosferu u BiH te problematizirati pitanja od ključne važnosti za zemlju, prenosi RTV HB.

“Ovakav Izborni zakon donosi određene probleme i Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ovako izabrano ne može zadovoljiti svoju ulogu,” izjavio je Musa.

Predstavnici RS-a tvrde da su domaći politički akteri trebali usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH, ali da su strani akteri sabotirali takve pokušaje. Srđan Mazalica, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističe da je bilo blizu dogovora o izmjenama zakona, ali da su se Bošnjaci povukli nakon što je Schmidt najavio mogućnost nametanja.

Unatoč tome, usvajanje Izbornog zakona RS moglo bi biti prilika za novi pokušaj usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, na način da jedan konstitutivni narod ne bira političke predstavnike drugih naroda.

Musa smatra da bi trenutak trebao biti ključan za izmjene izbornog zakona koje su najavljene Mostarskim sporazumom.

O sudbini Izbornog zakona RS naposljetku će odlučiti Ustavni sud BiH po apelaciji Denisa Zvizdića iz stranke Narod i pravda. Tema zloupotrebe izbornog zakonodavstva u BiH ostaje otvorena. Mazalica naglašava da je EU osudila nametanja visokog predstavnika, a sada kritizira usvajanje Izbornog zakona RS, te poziva EU da bude dosljedna i spriječi nametanje zakona koje sama osuđuje.

Reforma izbornog zakonodavstva BiH smatra se nužnim korakom za stabilizaciju zemlje, s naglaskom na potrebu sprječavanja situacije u kojoj jedan narod može nametati političke predstavnike drugom.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo