Featured Video Play Icon

Izraelski zrakoplovi bombardirali vojnu i energetsku infrastrukturu hutijevaca u luci Hudaida u Jemenu

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Izraelski borbeni zrakoplovi bombardirali su u subotu vojne ciljeve u luci Al Hudaida u Jemenu, objavila je izraelska vojska. Vrhovno političko vijeće jemenskoga Hutijeva pokreta zaprijetilo je odmah da će doći do “učinkovita odgovora”. Napad na Al Hudaidu odmazda je za raketu lansiranu od hutijevaca iz Jemena koja je pogodila izraelsko poslovno središte Tel Aviv. Pojačava se bojazan od prelijevanja rata u Gazi na šire područje Bliskog istoka. 

Izraelski vojni dužnosnik priopćio je da su pogođene dvije mete, uključujući energetsku infrastrukturu. Pogođena su i lučka naftna postrojenja i bilo je žrtava, kojih broj izvori u Jemenu ne navode.

“Požar u Hudaidi može se vidjeti diljem Bliskog Istoka”, rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant. “Hutijevci su nas napali više od 200 puta. Prvi put kad su nanijeli zlo nekom izraelskom državljaninu napali smo ih. I činit ćemo to na bilo kojem mjestu kada to bude potrebno.”

Izrael je obavijestio svoje saveznike uoči napada koji su izveli borbeni zrakoplovi F-15, koji su se sigurno vratili u Izrael.

U petak je dron iranske proizvodnje lansiran iz Jemena pogodio središte Tel Aviva. U napadu je poginuo muškarac, ranjene su četiri osobe, a odgovornost su preuzeli hutijevci.

Napad izraelskog zrakoplovstva na položaje i objekte hutijevaca u Jemenu, koji se nalazi mnogo južnije od Izraela, obnovio je strahove među promatračima da bi moglo doći do prelijevanja ratnih sukoba s područja Gaze, Izraela, Golanske visoravni i južnog Libanona na šire područje Bliskog istoka. Izrael je povremeno bombardirao i objekte na raspolaganju Iranske revolucionarne garde u Siriji, preko koje Iran dostavlja pošiljke naoružanja i pruža druge oblike potpore Hezbolahu u Libanon.

 

Hrvatsko nebo