Talijanski sud naložio novinarki da zbog ismijavanja isplati premijerki Meloni odštetu od 5.000 eura

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Milanski sud naložio je novinarki da isplati talijanskoj premijerki Giorgiji Meloni odštetu od 5.000 eura jer ju je ismijavala u objavi na društvenim mrežama, javila je državna novinska agencija ANSA.

Novinarka Giulia Cortese također je kažnjena uvjetno novčanom kaznom od 1.200 eura zbog objave na nekadašnjem Twitteru, sada društvenoj mreži X, u listopadu 2021. godine kada je visinu premijerke Meloni definirala kao “sramotu tijela”.

Meloni je pokrenula pravni postupak protiv Cortese nakon što su se dvije žene sukobile na društvenim mrežama.

Meloni, čija je desničarska stranka Braća Italije u to vrijeme bila u oporbi, reagirala je kada je Cortese objavila njezinu lažnu fotografiju sa slikom pokojnog fašističkog vođe Benita Mussolinija u pozadini.

Cortese je odgovorila novim tweetovima uključujući i onaj koji se prevodi kao “ne plašiš me, Giorgia Meloni. Uostalom, visoka si samo 1,2 metra. Ne mogu te ni vidjeti.”

Visina Meloni na raznim medijskim stranicama navodi se između 1,58 m i 1,63 m.

Cortese se može žaliti na kaznu, a odvjetnik Meloni kazao da će premijerka donirati u dobrotvorne svrhe svaku odštetu koju na kraju dobije.

Reporteri bez granica ove su godine naveli veliki broj tužbi protiv novinara, koje su spustile Italiju za pet pozicija na 46. mjesto u Svjetskom indeksu slobode medija za 2024. godinu.

Meloni nije nova u izvođenju novinara na sud. Prošle je godine sud u Rimu kaznio autora bestselera Roberta Saviana s 1000 eura plus sudske troškove nakon što ju je vrijeđao na televiziji 2021. godine zbog njenog tvrdokornog stava prema ilegalnoj imigraciji.

Novinari talijanske državne televizije RAI stupili su u štrajk u svibnju u znak prosvjeda protiv “zagušljive kontrole” nad njihovim radom od vlade premijerke Meloni, prenosi Reuters.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo