SVETAC DANA “Sveti Aleksije”

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

srijeda, 17. srpnja 2024.

Rimski pokornik.

Danas slavimo svetog Aleksija, sin jedinca rimskog senatora. Roditelji su ga od malih nogu odgajali da bude pažljiv prema siromasima. Aleksije se htio odreći svoga bogatstva i časti, ali su ga roditelji primorali da se oženi bogatom mladenkom. Kao poslušan sin, Aleksije se oženio ženom koju su mu roditelji izabrali. Međutim, na sam dan vjenčanja, s dopuštenjem mladenke, Aleksije ju je ostavio kako bi se potpuno posvetio Bogu. Zatim je, prerušen, otputovao u Siriju i ondje živio blizu neke crkve posvećene Majci Božjoj.

Nakon sedamnaest godina sama je slika Majke Božje, koja se nalazila u crkvi, progovorila i okolnim vjernicima otkrila da je čovjek koji živi uz crkvu jako svet. Tako je Aleksije postao poznat ali je, u svojoj skromnosti, pobjegao natrag u Rim. Ondje ga nisu prepoznali ni rođeni roditelji, pa su mu kao prosjaku dopustili da se nastani u njihovoj kući. Ondje je ispod stuba proveo daljnjih sedamnaest godina. Izlazio je samo do crkve i kako bi djeci govorio o Bogu.

Sluge su često bile grube prema njemu a on je, iako ih je samo jednom riječju mogao staviti na njihovo mjesto, odlučio šutjeti. Tek nakon Aleksijeve smrti otkriven je njegov identitet i veličina samoprijegora koji si je nametnuo iz ljubavi prema Bogu. Aleksije se više časti u Istočnoj negoli u Zapadnoj Crkvi. Ostaci mu se nalaze u crkvi svetih Bonifacija i Aleksija u Rimu.

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo