NASTAVLEJNO SUĐENJE DODIKU Golić kaže da je “Klub Bošnjaka stalno bio u kontaktu s nekim”

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

– Na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru “Službenog glasnika RS” Milošu Lukiću, optuženima za neprovođenje odluka visokog predstavnika, danas je svjedočila Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS i članica Kluba Bošnjaka.

Golić je na pitanja Milorada Dodika izjavila da u Republici Srpskoj svi konstitutivni narodi uživaju prava i slobode, te je pohvalila Dodika za doprinos u vraćanju dostojanstva ljudima od kada je preuzeo vlast 1998. godine. Istaknula je da nikada nije osjetila poniženje kao članica Kluba Bošnjaka, te da se uvijek držala Ustava i zakona, prenio je Avaz.

Tijekom svjedočenja, Golić je navela da je Klub Bošnjaka u lipnju 2023. godine pokrenuo vitalni nacionalni interes u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, ali su 4. srpnja 2023. godine odlučili poništiti odluku o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.

Također je spomenula da je Klub Bošnjaka pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa vezano za Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, ali su kasnije odustali od prijedloga nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt stavio van snage taj zakon. Golić je objasnila da je shvatila ozbiljnost kaznenog progona nakon što je zakon objavljen u “Službenom glasniku BiH”.

Na pitanje Dodikove obrane o mogućem utjecaju Tužiteljstva BiH, OHR-a ili američke ambasade na proces kriminalizacije, Golić je odgovorila da su predstavnici Kluba Bošnjaka bili u kontaktu s nekim, ali nije znala s kime.

Odgovarajući na pitanja obrane Miloša Lukića, Golić je objasnila da direktor “Službenog glasnika RS” ne može utjecati na sadržaj objavljivanja, niti spriječiti objavljivanje.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo