Trumpov kandidat za potpredsjednika: “Britanija bi mogla biti prva islamistička zemlja s nuklearnim oružjem”

Vrijeme:1 min, 24 sec

J. D. Vance, Trumpov kandidat za potpredsjednika, izjavio je kako bi Velika Britanija mogla postati prva “istinski islamistička zemlja koja će dobiti nuklearno oružje” nakon što su laburisti pobijedili na parlamentarnim izborima.

Senator iz Ohija navedeni je komentar dao na konferenciji američkih konzervativaca. Ova situacija bi mogla biti izrazito neugodna po britanskog ministra vanjskih poslova Davida Lammyja koji je posljednjih mjeseci pokušao “izgraditi mostove” s Vanceom, govoreći o tome kako su obojica odrasla u siromaštvu.

“Nedavno sam s prijateljima razgovarao o jednoj od najvećih opasnosti u svijetu, nuklearnoj proliferaciji. Naravno, Bidenovu administraciju nije briga za to. Govorili smo o tome koja je prva istinski islamistička zemlja koja će dobiti nuklearno oružje”, izjavio je Vance prošlog četvrtka na konferenciji o nacionalnom konzervativizmu.

“Mislili smo, možda je to Iran, možda se Pakistan već na neki način računa i onda smo konačno odlučili da je to možda Velika Britanija, jer su laburisti upravo preuzeli vlast”, dodao je, prenosi Guardian.

Vance je sinoć objavljen kao Trumpov izbor za potpredsjednika, samo dan nakon što je bivši predsjednik za dlaku izbjegao smrt na predizbornom skupu. Vance je prethodno bio oštar kritičar Trumpa i osuđivao je njegovu retoriku prema muslimanima.

“Trump plaši ljude do kojih mi je stalo. Imigranti, muslimani itd. Smatram da to treba osuditi. Bog želi bolje od nas”, napisao je Vance u listopadu 2016. Međutim, nakon nekog vremena postao je jedan od najistaknutijih mladih konzervativaca na novoj desnici koji podržavaju Trumpa.

Vance je žestoki kritičar podrške Washingtona Ukrajini i njegovo će imenovanje vjerojatno biti dočekano sa strepnjom u Bruxellesu. Vance je odigrao važnu ulogu u neuspješnom pokušaju da se ove godine u Senatu blokira prijedlog zakona za veću ukrajinsku pomoć.
dnevnik.ba/Hrvatsko nebo