“Ovo mijenja sve” – Demokrati traže novu strategiju nakon ubojstva Trumpa

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Kampanja za reizbor predsjednika Joea Bidena pokušava pronaći novu strategiju nakon pokušaja atentata na njegovog republikanskog suparnika u zapadnoj Pennsylvaniji, uključujući odluku da se zasad obustave verbalni napadi na bivšeg predsjednika, izvijestio je u komentaru Glas Amerike (VoA).

Nekoliko sati nakon subotnje pucnjave, Bidenova kampanja povukla je televizijske spotove i obustavila druge oblike političkih komunikacija, uključujući one koji su podsjećali na presudu iz svibnja u New Yorku u kojoj je Trump proglašen krivim za plaćanje porno glumici kako bi izbjegla seks skandal prije izbora 2016 .

Umjesto da sljedećih dana verbalno napadaju Trumpa, Bijela kuća i Bidenova kampanja oslanjat će se na predsjednikove prošle osude svih vrsta političkog nasilja, uključujući oštre kritike “nereda” koji su proizašli iz prosvjeda u kampusu protiv Izraela i Hamasa sukoba, tvrde članovi Bidenovog stožera koji su željeli ostati anonimni.

Bidenovi savjetnici nadali su se da će smiriti nedavne pozive nekih demokrata i drugih da predsjednik odstupi i dopusti drugom kandidatu da predstavlja stranku na izborima 5. studenog. Željeli su izoštriti fokus Bidenovih poruka na prijetnju američkim demokratskim normama i reproduktivnim pravima, a također su planirali da Biden ukaže na Trumpove lažne tvrdnje o pobjedi na izborima 2020.

“Ovo mijenja sve”, rekao je jedan dužnosnik kampanje o ubojstvu Trumpa. “Još uvijek procjenjujemo situaciju. Ali iznošenje slučaja protiv Trumpa, naglašavanje suprotnosti između njega i Bidena, sada će biti mnogo teže.”

“ Predsjednik pokušava sniziti temperaturu “, rekao je dužnosnik.

Dužnosnici Bidenove kampanje kažu kako očekuju da će pokušaj atentata na Trumpa ublažiti pritisak kongresnih demokrata da izbace 81-godišnjeg Bidena iz utrke, zbog zabrinutosti oko njegove mentalne i fizičke sposobnosti za još jedan mandat. Neki demokrati u Predstavničkom domu i Senatu javno su pozvali Bidena da odstupi nakon lošeg nastupa u raspravi s Trumpom u lipnju.

Bidenov planirani posjet predsjedničkoj knjižnici Lyndona Johnsona u Austinu u Teksasu, gdje je trebao govoriti o povijesnom zakonu o građanskim pravima koji je Johnson potpisao 1960-ih, te kritizirati Trumpa zbog napada na imigrante i multietničnost Amerike, otkazan je.

Budući da se pucnjava dogodila u Pennsylvaniji, jednoj od swing država u kojoj je Biden tijesno pobijedio Trumpa 2020., incident bi mogao biti posebno značajan, rekli su neki politički stratezi.

“To ne jamči da će Trump osvojiti Pennsylvaniju”, napisao je republikanski analitičar Frank Luntz na društvenim mrežama. “Ali dug i težak put za Joea Bidena postao je još duži i teži. Kao što je ono što se dogodilo Georgeu Floydu utjecalo na desetke milijuna Amerikanaca, napad na Donalda Trumpa imat će značajne posljedice koje napadač nije planirao.”

 

VoA/Hrvatsko nebo