Završeno postavljanje prvog sloja asfalta na dvije kolničke trake mosta Počitelj

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Izgradnja mosta Počitelj u završnoj je fazi. Okončano je postavljanje prvog sloja asfalta na polovici kolnika, preciznije na dvije kolničke trake. Radovi se nastavljaju idućeg tjedna kada bi trebale biti asfaltirane i druge dvije kolničke trake, nakon čega slijedi postavljanje završnog, habajućeg asfaltnog sloja.

Paralelno se postavlja i betonski razdijelinik po sredini mosta. Do puštanja mosta Počitelj u promet, što se, kako piše Hrvatski Medijski Servis, očekuje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, trebat će još samo uraditi tzv. horizontalnu prometnu signalizaciju.

Inače, most Počitelj, koji premošćuje rijeku Neretvu u blizini istoimenog srednjovjekovnog grada, po kojem je i dobio radni naziv, nalazi se na dionici autoceste A1 Zvirovići- Počitelj dugoj 11, 7 kilometara, čija je izgradnja već završena. Dužine 980 metara najduži je most na Koridoru 5C. Drži ga 6 stubova koji su visoki 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara.

Njegova gradnja počela je u rujnu 2019. a gradi ga, kreditnim sredstvima Europske investicijske banke konzorcij koji čine: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Kada bude, za nekoliko tjedana pušten u promet, na autocestu prema jugu Hercegovine, Hrvatskoj i Europskoj uniji, putnici će se moći uključiti s magistralnog puta M17 između Mostara i Čapljine, malo prije naselja Ševaš Njive.

Iako je izgrađeno još 7, 2 kilometra autoceste od mosta Počitelj doo Stanojevići, prema Mostaru, ta dionica će biti praktički neupotrebljiva do završetka izgradnje dionice tunel Kvanj- Buna, čija bi gradnja trebala početi ove godine, kao i još dvije dionice Buna- Mostar jug i Mostar jug- Mostar sjever.

Također, prema najavama iz Autocesta krajem godine bi trebala početi i izgradnja tunela Prenj, dugog 11 kilometara, koji će omogućiti da se od Mostara do Konjica stigne za manje od 10 minuta, a od središta Hercegovine do Sarajeva za manje od sat vremena.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo