U BiH sve češće manipulacije nacionalnim izjašnjavanjem

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Slaven Kovačević, savjetnik  Željka Komšića, ponovno je promijenio svoju nacionalnu pripadnost zbog podnošenja tužbe protiv BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, čime je dodatno istaknuo problem zloupotrebe i manipulacije nacionalnom pripadnošću u BiH.

Kovačević je poznat po mijenjanju svoje nacionalne pripadnosti. Kako navodi Danijal Hadžović, novinar Dnevnog avaza, Kovačević je neko vrijeme bio Hrvat, trenutno se izjašnjava kao “ostali”, a u jednom razdoblju se deklarirao kao Srbin. Hadžović ističe kako su takve promjene etničke pripadnosti u političkom životu BiH česta pojava, prenosi RTV HB.

Ovaj slučaj podsjeća na neslavnu praksu koja je, prema novinaru Večernjeg lista Zoranu Krešiću, postojala još u vrijeme raspada Jugoslavije. Krešić naglašava da se i tada, kao i danas, koristilo lažno predstavljanje za nametanje političkih predstavnika manjinskim narodima.

Takve manipulacije, prema Krešiću, dolaze iz kripto-građanskih stranaka koje su zapravo velikobošnjačke političke stranke. On smatra da Željko Komšić, bez obzira na svoje nacionalno porijeklo, provodi ciljeve i misiju koju je zacrtao Alija Izetbegović.

Promjena etničke pripadnosti u Županiji Sarajevo  posebno je unosna, jer ta županija daje veliki broj srpskih izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. Hadžović naglašava da ljudi poput Kovačevića redovito dobivaju velike nagrade za svoje sudjelovanje u urušavanju političkog sustava BiH.

Krešić zaključuje da takve manipulacije predstavljaju opasnost za stabilnost i prosperitet BiH. Smatra da su to napadi na politički i izborni sustav BiH koji počiva na predstavljanju triju konstitutivnih naroda.

Manipulacije nacionalnom pripadnošću, prema njegovim riječima, potkopavaju temelje trenutnog političkog sustava u BiH i oni koji se njima koriste, ne kriju svoje namjere da ga sruše koristeći se svim sredstvima, uključujući i nemoralna.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo