Na skeli, u kamenu na plus 40: Vruće nam je i u osam i u podne…, ali raditi se mora, naviknuli smo se

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

OBNOVA TVRĐAVE HERCEGA STJEPANA U LJUBUŠKOM

Unatoč “zvizdanu”, na tvrđavi hercega Stjepana u Ljubuškom obnavlja se iz grada najvidljiviji, 4. bedem

“Upekao zvizdan”, ali radnici tvrtke Građevinar – Fajić iz Mostara marljivo rade na obnovi četvrtog bedema na južnoj strani tvrđave hercega Stjepana u Ljubuškom. Specifičan je to posao, žurbe nema jer se za svaku poziciju mora naći odgovarajući kamen. Ako ga nema na odlagalištu obrušenih dijelova tvrđave, onda se čekićem i dlijetom obrađuje novi.

Neimari koji rade taj posao moraju biti strpljivi poput Joba jer konstrukciju treba posložiti da izgleda kao u 15. stoljeću kada su, po svemu sudeći, bedemi građeni. Radnici ne pričaju mnogo o paklenim vrućinama (Hercegovina se prži ovih dana na oko 40 stupnjeva), kažu – vruće je u osam, u podne, a najvruće u 16 sati poslijepodne kada završavaju posao. Bilo ljeto, bila zima, na vremenske se uvjete privikavaju. Svatko zna svoj dio posla, a jedino Remzija Šuta, koji se nalazi na najvišoj koti, izda poneko naređenje. Uzgred rečeno, ista ekipa već godinama radi na obnovi, kako Ljubušaci kažu, kule hercega Stjepana, a proljetos smo ih zatekli na istom poslu u Kotezima nadomak Popova polja.

Ova faza konzervatorsko-restauratorskih radova na tvrđavi hercega Stjepana Kosače uključuje obnovu jugoistočnog bedema. Vrijednost radova je 149.682,78 KM. Sredstva su osigurana iz proračuna Grada Ljubuškog i resornih federalnih ministarstava. Nakon provedbe postupka javne nabave, ugovor o ovoj fazi radova “Zaštita nacionalnog spomenika Stari grad Ljubuški” potpisan je u ožujku ove godine. Ugovor su potpisali Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog, i Ekrem Maksumić, direktor tvrtke Građevinar – Fajić d. o. o. licencirane za obnovu nacionalnih spomenika u BiH.

Podsjećamo, obnova tvrđave hercega Stjepana počela je obnovom središnjih i jugoistočnih bedema i branič-kule, a nastavila se obnovom sjevernih bedema – 8., 9. i 10. Sredstva za taj dio obnove osigurana su kroz prekogranične fondove IPA EU, a u suradnji s Gradom Ljubuškim i Razvojnom agencijom ZHŽ-a Herag. Obnova četvrtog bedema, prema najavama, “uključuje iskope rovova uz bedeme kako bi se strukture obnovile od samih temelja, razgradnju teško oštećenih arhitektonskih blokova, injektiranje šupljina u zidnim masama i temeljima, razgradnju i preslagivanje zidova, popravljanje kruništa te kompletno fugiranje”, kako se stručno kaže, vanjskog i unutarnjeg lica.

No, to neće biti i kraj posla jer nastavak slijedi. – Kad se obave radovi na 4. bedemu, otprilike 70 posto građevinskih radova na obnovi tvrđave bit će urađeno. Ostaju nam još dvije kule unutar tvrđave za koje smo se prijavili s našim partnerima iz Hrvatske i Crne Gore na nastavak INTERREG IPA projekta, gdje se nadamo pozitivnim rezultatima kako bismo u idućoj godini završili njezinu obnovu – kazao je gradonačelnik Markotić. Uglavnom, Ljubušaci i namjernici ovih dana prilikom obilaska tvrđave hercega Stjepana radnim danom zateći će radnike, a neradnim optimističnu sliku da se obnova tog nacionalnog spomenika, ujedno i simbola Ljubuškog, nastavlja.

Auto:Dušan Musa
hms.ba / Hrvatsko nebo