NATO-ova deklaracija o BiH: “Poboljšat ćemo njihove kapacitete za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama”

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

“Pozdravljamo napore Moldavije da nastavi demokratske reforme, kao i Bosna i Hercegovina. Opredijeljeni smo da podržimo njihove sigurnosne i obrambene sposobnosti te da poboljšamo njihove kapacitete za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama”, zaključuje se.

“NATO ostaje najjača alijansa u povijesti. Jedinstveno i solidarno stojimo pred brutalnim ratom na europskom kontinentu i u kritičnom trenutku za našu sigurnost. NATO je obrambeni savez. Naša posvećenost da branimo jedni druge i svaki centimetar savezničke teritorije u svakom trenutku, kao što je sadržano u Članu 5. Washingtonskog ugovora, je željezna”, navedeno je.Osvrnuli su se i na povećano izdvajanje država kada se radi o proračunu za obranu, prenosi Klix.ba.

“Ponovno potvrđujemo da će u mnogim slučajevima biti potrebni izdaci iznad 2 posto BDP-a kako bi se popravili postojeći nedostaci i ispunili zahtjevi u svim domenima”, ističu saveznici.

Dio deklaracije, točnije 31. točka, odnosi se i na regiju Balkana.
“Regija Zapadnog Balkana i Crnog mora su od strateškog značaja za Alijansu. Nastavit ćemo unapređivati naš politički dijalog i praktičnu suradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i sigurnost te se suprotstavili zlonamjernom utjecaju. Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažmanu NATO-a na Zapadnom Balkanu, uključujući i aktivnosti preko KFOR-a na Kosovu koje predvodi NATO”, objašnjavaju u dokumentu.

Dio deklaracije odnosi se i izravno na BiH.

“Pozdravljamo napore Moldavije da nastavi demokratske reforme, kao i Bosna i Hercegovina. Opredijeljeni smo podržiati njihove sigurnosne i obrambene sposobnosti te da poboljšati njihove kapacitete za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama”, zaključuje se.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo