Zastupnički dom FBiH jednoglasno usvojio izmjene Zakona o transplantaciji

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

– Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je na izvanrednoj sjednici usvojio Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Zakon je usvojen po hitnom postupku s 85 glasova za, bez protivljenja i suzdržanih glasova.

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, utvrdila Prijedlog zakona i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru.

Predloženi zakon dodaje novi stavak kojim se precizira da se uzimanje organa ili tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog darivatelja samo ako ne postoji mogućnost darivanja unutar rodbinskih ili partnerskih veza, pod uvjetima propisanim zakonom. Također, o uzimanju organa odlučuje multidisciplinarni stručni tim i etička komisija zdravstvene ustanove, uz sveobuhvatnu procjenu darivatelja i suglasnost izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite. Ako je riječ o nesrodnom darivatelju, ne provodi se dokazivanje veza između darivatelja i primatelja.

Zakonodavci su istaknuli potrebu hitne izmjene zakona radi omogućavanja transplantacija bez ograničenja na rodbinske veze, uz napomenu da “omogućavanje bez ograničenja” nije prihvatljivo zbog potencijalnog urušavanja sustava transplantacije i rizika nelegalnog tržišta organa.

Zakon sada treba dobiti podršku i Doma naroda Parlamenta FBiH, čija je izvanredna sjednica zakazana za 18 sati. Ako zakon bude usvojen, slijedi potpis predsjednice FBiH Lidije Bradare, nakon čega će biti objavljen u Službenom listu FBiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo