Sud u Iraku osudio udovicu osnivača Islamske države na smrt

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Sud u Iraku osudio je na smrt prvu ženu pokojnog osnivača i vođe organizacije Islamska država (IS) Asmu Muhammed, poznatu i kao Umm Hudayfa, izvijestile su novinske agencije. Muž joj se zvao Abu Bakr al-Baghdadi, a sebe je proglasio i “kalifom”. Kazneni sud u Qarku osudio je Muhammed/Hudaifu zato što je surađivala s ekstremističkom organizacijom u porobljavanju jezidskih žena, objavilo je Vrhovno sudsko vijeće.

Jezidi (hrv. i jesidi,azidi, izdi, jazidi, zedi) jesu kurdska etnoreligijska skupina iz Iraka koju karakterizira pripadnost specifičnoj heterodoksnoj religiji odnosno sljedbi, koju dominantno sunitski islam smatra opasnim krivovjerjem. U ratu u iraku u prošlom desetljeću i jezidi su se, kao i aleviti, našli na udaru borbenog islama organiziranog u takozvanu “Islamsku državu Iraka i Sirije” (ISIL) odnosno “Islamsku državu Iraka i Levanta” (ISIL). Jezidi vjeruju u jednog Boga kao stvoritelja svijeta, koji je na svijet poslao sedam uzvišenih bića ili anđela („sedam zagonetki“) da ga čuvaju, a njihov je vođa Malak Taus („Paunov anđeo“). Njega su pak sunitski muslimani često poistovjećivali sa Sotonom, zbog čega su jezidi progonjeni od svog postanka, posebice u doba Osmanskog Carstva, kada su prisilno preobraćani na hanafijsku školu sunitskog islama.

Jezidske žene koje su pripadnici IS-a oteli i silovali podnijele su građansku tužbu u Iraku, u kojoj su optužili i Hudaifu za sudjelovanje u otmici i seksualnom porobljavanju djevojaka i žena. Hudayfa je odbacila optužbe, no to joj nije pomoglo, nego je osuđena na smrt.

Istražitelji Ujedinjenih naroda kažu da imaju jasne i uvjerljive dokaze da je paramilitarna organizacija “Islamska država” počinila genocid i druge međunarodne zločine protiv jezidske vjerske zajednice.

Baghdadi je sebe i svoje dvoje djece ubio g. 2019 detoniranjem bombe u tijeku američke diverzantske akcije s ciljem da ga se usmrti, u pokrajini Idlib na sjeveroistoku Sirije – glasi  jedna verzija. Druga pak kaže da su ga u akciji ubili američki komandosi. Nakon pogrebnih obreda, njegovo tijelo pokopano je tako da je bačeno u more.

Povezano:

U pucnjavi u Bruxellesu ubijene dvije osobe; Napadač u bijegu: Pripadnik sam ISIS-a, ubio sam nevjernike

Suđenja povratnicima iz ISIS-a u Bosni i Hercegovini

agencije/Hrvatsko nebo