Moželi li i hoće li Sjevernoatlantski savez (NATO) postati globalna sila?

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

“NATO može postati globalan: Kina i Rusija tjeraju velike proizvođače oružja u okrilje vojne organizacije” – piše mađarsko glasilo Portfolio.hu povodom nazočnosti Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda na jubilarnom samitu NATO-a u Washingtonu, koji završava sutra – piše mađarsko poslovno-informativno glasilo Portfolio.hu.

NATO i njegovi indo-pacifički partneri – Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland – raspravljat će o suradnji obrambene industrije na svom sastanku u četvrtak. Prema Michaelu Carpenteru, višem direktoru Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a za Europu, ovaj bi korak mogao biti ključan za globalnu sigurnost, izvijestio je Nikkei Asia.

Carpenter je u ponedjeljak naglasio da je sigurnost Europe usko isprepletena sa sigurnošću indo-pacifičke regije. Zbog rata u Ukrajini nekoliko zemalja članica NATO-a isporučuje Ukrajini oružje i streljivo, zbog čega se smanjuju zalihe u skladištima u euroatlantskoj regiji. Postoji ideja da se obrambene industrijske baze Južne Koreje, Australije i Japana trebaju iskoristiti kako bi se brzo proširili proizvodni kapaciteti. Seul i Canberra već su značajni igrači u globalnom izvozu oružja: prema podacima švedskog SIPRI-ja, Južna Koreja je u razdoblju 2019.-2023. bila 10. u svijetu, a Australija 16. najveći izvoznik oružja.

Japan je nedavno promijenio svoja pravila dopuštajući međunarodnu prodaju oružja u sklopu projekta razvoja borbenog zrakoplova pete generacije s Ujedinjenim kraljevstvom i Italijom. Što se tiče nevidljivog lovca-bombardera, tokijski zakonodavci već rade na tome da osiguraju da će ta otočna država moći izvoziti avion.

Čelnici četiri indo-pacifičke zemlje sudjelovali su na summitu NATO-a u Madridu prvi put 2022., a zatim su se ponovno pojavili u Vilniusu prošle godine. Ovo je treći put da zajedno sudjeluju na ovoj manifestaciji. Suradnja obrambene industrije nije bila na dnevnom redu posljednja dva sastanka; umjesto toga, radilo se o kibernetičkoj obrani, novim tehnologijama i pomorskoj sigurnosti. Međutim, američki ministar obrane Lloyd Austin već je naznačio da će nacionalne barijere biti srušene kako bi se njihova obrambena industrija bolje integrirala.

Za četiri zemlje koje pripadaju indo-pacifičkoj regiji najvažniji izazov nije rat u Ukrajini, već uspon Kine. A kako bi odgurnuli Peking, pokušavaju izgraditi najširu moguću mrežu kontakata, tako da jačanje odnosa može biti korisno za obje strane. No, nema sumnje da bi se NATO eventualno proširio i na zemlje Dalekog istoka.

 

Portfolio.hu/Hrvatsko nebo