Daytonski sporazum “štiti” SNSD-ovog izaslanika od smjene

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Zbog odredbi Daytonskog sporazuma, izvjestan je scenarij po kojem izaslanik PDP-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nenad Vuković nikad neće preuzeti mandat u Domu naroda BiH.

Naime, pisci Daytonskog sporazuma unijeli su, vjerojatno s namjerom, odredbe po kojima se imenovanja na državnoj razini mogu obaviti vrlo lako, ali su smjene gotovo nemoguće, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Podsjećamo, ždrijebom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, nakon što je Ustavni sud BiH po žalbi PDP-a poništio mandat Snježane Novaković Bursać iz SNSD-a, određeno je da taj mandat pripadne PDP-u.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, jasno je poručio da Vuković, što se tiče SNSD-a, neće položiti zakletvu za izaslanika u Domu naroda BiH i da on može glumiti što hoće.

Dodik je istaknuo da je Vuković pristao igrati izdajničku ulogu i da to treba razumjeti kao smanjivanje snage Republike Srpske i srpskog naroda.

“Dakle, nema nijednog dokaza da je naša strana zloupotrijebila bilo što, ali je uporno branila našu poziciju u parlamentu. Pošto im je to smetalo, onda su smislili priču s kuglicom koju su držali u frižideru da izaberu izaslanika PDP-a dvije godine nakon izbora”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a, smatra da SNSD, prema propisima iz dejtonskog Ustava, ima mogućnost jednostavno se ne pojaviti na sjednicama Doma naroda na kojima bi se trebala završiti procedura s preuzimanjem petog mandata u Klubu Srba ovog tijela i na taj način spriječiti taj scenarij.

Pandurević procjenjuje da će upravo zbog mogućnosti koje pruža dejtonski Ustav SNSD uspjeti spriječiti ovu promjenu.

“SNSD ima mogućnost blokirati redovne sjednice, njihova tri izaslanika ne dođu na sjednicu i nema kvoruma. Ono što im bude potrebno, usvajat će na žurnim sjednicama Doma”, rekla je ona za “Nezavisne novine”.

Pandurević se slaže da je namjera pisaca Daytona bila spriječiti da, primjerice, Srbi i Hrvati mogu smijeniti Vijeće ministara tako što bi razriješili Hrvata.

Zato se ovo tijelo bira u Zastupničkom domu, a smjenjuje u oba doma.

Što se tiče spekulacija o smjeni Vijeća ministara BiH, koje su se pojavile nakon dodjele mandata u Domu naroda PDP-u, ona smatra da su to pokrenuli sarajevski mediji, ali da se radi o, kako smatra, neozbiljnoj priči.

“Nema ni kombinatorike ni matematike, a u krajnjoj liniji, ne postoji ni želja, barem u SDS-u, da idemo u te kombinacije. Sve je to potpuno besmisleno”, smatra ona.

Rekla je da SDS očekuje od Dodika da ispuni obećanje i pokrene smjenu Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH, zbog rezolucije o Srebrenici.

“To je smjena na kojoj mi inzistiramo i koju ćemo podržati. Ostalo su besmislice”, rekla je.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, neizravno je naznačio da je PDP i dalje zainteresiran za smjenu saziva Vijeća ministara.

“Ovo je najlošiji saziv Vijeća ministara BiH, i kako god bilo, zaslužuje čistu jedinicu i smjenu. Hoće li se to dogoditi, vrijeme će pokazati, mada mislim da su aktualnoj vlasti bitnije funkcije od programa. Naš mandat u Domu naroda je poruka da su sada svi smjenjivi, pa i SNSD”, rekao je Borenović za “Nezavisne novine”.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo