BORRELL I VARHELY Genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka moderne europske povijesti

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Genocid u Srebrenici, počinjen prije 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka moderne europske povijesti – navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i povjerenika EU za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija, povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Naša je dužnost pamtiti više od 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice.

Pozivamo lidere da odbace retoriku podjela i rade na istini, pravdi, povjerenju i dijalogu – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i podučavanje povijesnih činjenica, pijetet i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvijek vode kao nestali i privođenje svih počinitelja pred lice pravde, a što je sve ključno za suočavanje s uzrocima mržnje koja je dovela do genocida.

– Moramo zajednički graditi mostove do pomirenja. U našim redovima nema mjesta za negatore genocida, one koji pokušavaju prekrajati povijest i veličati ratne zločince.

U ožujku 2024. godine Europsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Ovo je ključna prilika za BiH da napreduje u reformama kako bi unaprijedila demokraciju, prosperitet i sigurnost za sve narode u BiH, te približila zemlju članstvu u Europskoj uniji. Ponavljamo našu nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost Bosne i Hercegovine u okrilju Europske unije kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje – navodi se u zajedničkoj izjavi Borella i Várhelyija, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo