Iz Katoličke crkve izopćen bivši nuncij u SAD-u, naslovni nadbiskup Carlo Maria Viganó – DOKUMENT

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Dikasterij za nauk vjere objavio je u petak priopćenje o ekskomunikaciji umirovljenog nadbiskupa Carla Marije Viganòa, koje je IKA (Informativna katolička agencija) prenijela u cijelosti. Nekoliko puta posljednjih godina Viganò je izjavljivao da ne priznaje legitimitet sadašnjega Pape, Franje, i posljednjega, II. vatikanskog sabora, a davao je i razne druge izjave u kojima je s tradicionalističkih stajališta kritizirao postupke i smjer sadašnjega vrha Katoličke crkve.

 

Dana 4. srpnja 2024. sastao se Kongres Dikasterija za nauk vjere radi zaključivanja izvansudskog kaznenog postupka prema kan. 1720 Zakonika kanonskog prava protiv mons. Carla Marije Viganóa, naslovnog nadbiskupa Ulpiane, optuženoga za pridržano djelo raskola (kann. 751 i 1364; čl. 2 Sacramentorum Sanctitas Tutela).

Poznate su njegove javne izjave koje očituju odbijanje priznavanja Vrhovnog Svećenika i podlaganja njemu, zajedništva s njemu podložnim članovima Crkve te legitimiteta i učiteljskog autoriteta Drugoga vatikanskog sabora.

Na kraju kaznenog postupka mons. Carlo Maria Viganò proglašen je krivim za pridržano djelo raskola.

Dikasterij je proglasio ekskomunikaciju (izopćenje) latae sententiae prema kan. 1364 § 1.

Ukidanje kazne u ovim slučajevima pridržano je Svetoj Stolici.

Ova odluka priopćena je mons. Viganòu 5. srpnja 2024.

Ekskomunikacija latae sententiae proglašava se zbog same činjenice počinjenja zločina. Izopćeniku se zabranjuje slaviti misu i druge sakramente; primati sakramente; podjeljivati ​​sakramente i slaviti druge liturgijske bogoslužne obrede; aktivno sudjelovati u upravo spomenutim proslavama; obavljati službe ili crkvene dužnosti; provoditi djela upravljanja. No značenje ekskomunikacije jest to da je ona ljekovita kazna koja poziva na pokajanje, tako te se uvijek očekuje da se osoba vrati u zajedništvo Crkve.

Odluci o izopćenju prethodila je u lipnju vijest agencije Vatican News da je nekadašnji apostolski nuncij u Sjedinjenim Američkim Državama 20. lipnja u cijelosti objavio dekret kojim ga se poziva u Rim da bi odgovorio na optužbe, dajući mu mogućnost da do 28. lipnja imenuje branitelja koji bi ga zastupao ili da pošalje podnesak obrane. Budući da se to nije dogodilo, dodijeljen mu je službeni branitelj, koji je obranu provodio po pravilima Zakona crkvenoga prava.

To da  je bio  naslovni  nadbiskup znači da mu, u ovom slučaju pri imenovanju za nuncija, a što je redovita vatikanska praksa s nuncijima, bijaše dodijeljen biskupski red i nominalno upravljanje jednom od (nad)biskupija koje više u stvarnosti ne postoje, ali su postojale prije, pa Crkva na njih čuva spomen i može ih jednoga dana eventualno obnoviti. Primjer za to u našim krajevima jesu trebinjska i mrkanska (“trebinjsko-mrkanska”) biskupija, upravljanje kojima je dodijeljeno mostarsko-duvanjskom biskupu pa se one svaki put navode uz prvi dio naziva biskupije i u tituliranju biskupa koji stoluje u Mostaru.

Povezano:

Carlo Maria Viganò Titularni nadbiskup Ulpiana: Gospodine predsjedniče..

Viganò: „Božji gnjev… može se smiriti samo skrušenošću i pokajanjem“

 

 

IKA/Hrvatsko nebo