Nakon posjete Zelenskom, Orban otputovao u Moskvu na sastanak s Putinom, reagirao Michel

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Mađarski premijer Viktor Orban otputovao je danas u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, samo nekoliko dana nakon njegova posjeta Kijevu, javlja Euractiv.

Prema izvorima, očekuje se da će mu se u posjetu pridružiti mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

“Cilj mađarskog predsjedanja je doprinijeti rješavanju izazova koji stoje pred Europskom unijom. Zato je moje prvo putovanje bilo u Kijev”, napisao je Orban na Facebooku nakon što je ondje stigao u utorak.

Prisan odnos Orbana i Putina

Prošlog je tjedna EU otvorila formalne pregovore o članstvu s Kijevom na summitu u Bruxellesu, dajući poticaj Ukrajini, iako još uvijek predstoji dug i težak put prije nego što se može pridružiti Uniji.

Orban se posljednji put susreo s Putinom u Pekingu u listopadu 2023. na Forumu Pojas, kada je bio jedini političar iz EU koji je prisustvovao sastanku.

Činjenica da se Orban sastaje s Putinom samo nekoliko dana nakon posjeta Kijevu govori u prilog tezi da on i dalje smatra važnim održati odnose prema Rusiji, koju njegovi kritičari smatraju proruskom.

Orban inače brani svoje odnose s Rusijom govoreći da je dijalog neophodan čak i u vrijeme rata. Budimpešta također tvrdi da je Mađarska uvelike ovisna o Rusiji u pogledu energije, stoga nema interesa za neprijateljske odnose. Međutim tijekom proteklih 14 godina na vlasti, Orban nije učinio mnogo da smanji ovisnost Mađarske o Rusiji.

Michel kritizirao posjet

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel žestoko je kritizirao Orbana, rekavši da mađarska pozicija trenutačnih predsjedavatelja EU nema mandat kako bi surađivala s Rusijom uime EU. “Europsko vijeće je jasno: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Nikakve rasprave o Ukrajini ne mogu se održati bez Ukrajine”, dodao je Michel.

 

Prema riječima jednog visokog diplomata EU, Orban nije obavijestio nijednu od institucija o putu u Moskvu. “Bilo je mnogo pokušaja da se uspostavi kontakt i potvrde izvješća o mogućem posjetu premijera Orbana Rusiji, ali oni su bili neuspješni”, rekli su, dodajući da bi Orban, čak i da je pitao, bio “strogo savjetovan protiv takvog posjeta”.

Nekoliko diplomata EU osudilo je posjet, rekavši da je kontradiktoran trenutnoj politici EU i dovodi u opasnost jedinstvo saveza.

“Tek je četvrti dan mađarskog predsjedanja EU i Orban se sastaje s Putinom, to je popriličan brzo”, našalio se jedan EU diplomat.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori