Zapovjednik izraelske brigade o iscrpljujućim bitkama u Pojasu Gaze

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Zapovjednik brigade Nahal Yair Zuckerman kaže da postoje tuneli u gotovo svim domovima u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze te da je napredak njegovih snaga spor i da su bitke iscrpljujuće. Zapovjednik borbene postrojbe izraelske brigade Nahal rekao je u utorak da je ta brigada izgubila 50 boraca te da „moraju slušati nadređene i voditi računa o pričuvnim vojnicima i o zarobljenicima“ u kontekstu rata u Pojasu Gaze koji traje 270. dan. O stanju na bojištu informacije je odabrala i prenijela katarska TV-kuća AlJazeera.

 

Izraelski vojni zapovjedni dodao je kako smatra da će vojska ostati u koridorima Philadelphia i Netzarim još nekoliko mjeseci, a možda i godina. Isti su dan izraelski mediji objavili da su jedan časnik i vojnik iz brigade Nahal poginuli tijekom rušenja jedne građevine u koridoru Netzarim u središnjem Pojasu Gaze.

Izraelska vojska prethodno je objavila pogibiju jednog svog vojnika i teško ranjavanje drugog u borbama u južnom Pojasu Gaze. U priopćenju je navedeno da je „narednik Uri Haddad (21 godina) iz 931. bataljuna Padobranske brigade poginuo u borbama u južnom Pojasu Gaze“ te da je u tom istom incidentu teško ozlijeđen vojnik iz brigade Nahal, izvijestila je agencija Anadolija.

S pogibijom tog vojnika broj poginulih izraelskih vojnika od izbijanja rata 7. listopada porastao je, po službenima navodima, na 671. Ranjeno je 3.977 vojnika, od kojih 2.018 u kopnenim borbama, po podatcima izraelske vojske, koja se suočava s optužbama da prikriva kako je broj mrtvih i ranjenih veći.

Krajem prošlog mjeseca list The Jerusalem Post citirao je zapovjednika brigade Nahal Yaira Zuckermana, koji je rekao da postoje tuneli u gotovo svim domovima u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze te da je napredak njegovih snaga spor i da su bitke iscrpljujuće. Zuckerman je izjavio da su samo u proteklih nekoliko dana njegovi vojnici pronašli 17 tunela u Rafahu i da oni povezuju domove, čineći velik labirint, a da su gradski domovi međusobno povezani kroz otvore u zidinama.

Izraelski vojni zapovjednik objasnio je – u intervjuu za The Jerusalem Post u Rafahu, odakle je upravljao izraelskom invazijom na grad – da Hamas postavlja mnoge kamere u Rafahu kako bi upravljao sukobom iznad i ispod zemlje.

Miniranje kuća i objekata

Rekao je da je među izazovima s kojima se njegove snage suočavaju miniranje kuća i objekata u gradu prije ulaska izraelskih snaga u njih i detoniranje s daljine. To se činilo kao komentar na pogibiju četiriju izraelskih vojnika prošlog tjedna u detoniranju kuće za koju su mislili da u njoj nema eksploziva, navodi list.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. listopada ubijeno je i ranjeno – po palestinskim izvorima – oko 125.000 Palestinaca, od kojih su većina djeca i žene. Više od 10.000 vodi se kao nestalo, a počinjena su masovna razaranja i sve veća glad u opkoljenom Pojasu.

 

AlJazeera/Hrvatsko nebo

Odgovori