Ustavni sud FBiH odbio zahtjev oporbe, izbor Marina Vukoje u potpunosti zakonit

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

U obrazloženju se navodi da nema osnovevza vođenje spora te da je sve provedeno u skladu sa zakonom.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odbio je žalbu oporbenih zastupnika koji su tražili provjeru zakonitosti sjednice i Poslovnika Parlamenta FBiH, koji su nedavno izmijenjeni, što je na kraju omogućilo izbor Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH.

U obrazloženju se navodi da nema osnovevza vođenje spora te da je sve provedeno u skladu sa zakonom.

Aner Žuljević (SDP), zastupnik u Zastupničkom domu PFBiH, također je komentirao ovu temu.

“Ustavni sud FBiH nije utvrdio povrede Ustava i Poslovnika u predmetima U-56/23 i U-7/24! Danas (tj. jučer) smo zaprimili odluke Ustavnog suda FBiH u ta dva slučaja, i u oba su slučaja tvrdnje kvazi-patriotske oporbe o navodnim povredama Ustava FBiH i Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH potpuno opovrgnute! U predmetu U-56/23, Ustavni sud FBiH je obustavio postupak za rješavanje spora i utvrdio da nije bilo povrede Ustava FBiH. Ustavni sud FBiH posebno ističe da su određeni zastupnici glasali za odluke na 8. izvanrednoj sjednici, a potom se obratili Ustavnom sudu FBiH osporavajući upravo te odluke, piše Avaz.

U predmetu U-7/24, Ustavni sud FBiH je odbacio zahtjev za rješavanje spora koji su podnijela 40 oporbenih zastupnika. U ovom slučaju, Ustavni sud FBiH je utvrdio da sazivanjem i vođenjem 9. redovne sjednice, na kojoj je usvojen proračun za 2024. godinu i izmjene Poslovnika, nije došlo do povrede prava zastupnika u Parlamentu FBiH. Ove odluke potpuno su razotkrile licemjerje kvazi-patriotske oporbe koja uporno osporava zakonite postupke u Parlamentu Federacije. Istovremeno, predstavnici ovih političkih snaga svjesno krše Ustav FBiH, štiteći uske stranačke i financijske interese, kao što smo nedavno vidjeli u primjeru UKC Tuzla. Na kraju, izgubili smo nekoliko mjeseci u šizofrenoj komunikaciji oporbe koja je koristila neprihvatljivo oštre riječi, za koje sam siguran da neće stići ispričati se,” rekao je Žuljević.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori