PUT NA SP 2026. Daliću i Vatrenima ovo će strašno otežati život: Nikad važnija Liga nacija!?

Vrijeme:4 min, 18 sec

 

Postaje naznake da bi se nositelji u kvalifikacijskim skupinama za Svjetsko prvenstvo 2026. mogli određivati na osnovi plasmana u Ligi nacija…

Sljedeće izdanje Lige nacija moglo bi biti nikad važnije. Postoje signali da bi UEFA mogla promijeniti određivanje nositelja skupina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026.

Predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Gabriele Gravina odaslao je indikativnu poruku nakon što su Azzurri izgubili od Švicarske u osmini finala Europskog prvenstva.

“Za 60 dana bliži nam se Liga nacija koja će biti iznimno važna u smislu rankinga. Bila bi katastrofa za talijanski nogomet da se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo treći put zaredom. Nisam razočaran momčadi, nego igrom protiv Švicarske. Spalletti će naporno raditi sljedećih 60 dana, ali teško mi je zamisliti da će se za dva mjeseca pojaviti alternative koje će napraviti skok u kvaliteti. Promašaj je bio nadoknaditi neke objektivne nedostatke karakterom, ali ne želim odbaciti sve što je učinjeno. Dečki moraju odgovarati za sve što su učinili.”

Novi model postavljanja nositelja u kvalifikacijama za SP 2026.

Budući da je jasno sda govori o Ligi nacija, mnogi između redaka iščitavaju da Gravina zna nešto više od ostalih kada je u pitanju odluka o načinu postavljanja nositelja u kvalifikacijskim skupinama za Svjetsko prvenstvo.

Dosad je to bilo po najnovijem FIFA-inu rankingu, a postoje indicije da bi moglo doći do ključne promjene i da bi se nositelji ovaj put mogli određivati prema plasmanu u Ligi nacija. Još nije poznato jesu li FIFA i UEFA to već dogovorile, ali sumnju bude Gravine riječi jer se Italija ne bi trebala brinuti ako sve ostane po starom modelu.

U tom slučaju Italija bi sigurno bila među 12 najboljih europskih reprezentacija bez obzira na polučeni rezultat u Ligi nacija, a isti slučaj bio bi i s Hrvatskom.

Jednostavno, najbliži konkurenti previše su udaljeni da bi ih mogli dostići. No ako se nositelji budu određivali prema plasmanu u Ligi nacija, situacija se dramatično mijenja. Hrvatska će od 5. rujna do 18. studenog igrati u Ligi nacija protiv Portugala, Poljske i Škotske te bi morala zauzeti najmanje treće mjesto kako bi bila nositelj u kvalifikacijama za SP 2026.

Europa daje 16 reprezentacija na SP-u 2026.

Europa daje 16 reprezentacija koje će sudjelovati na SP-u 2026. Zna se da će u Europi biti 12 kvalifikacijskih skupina, šest sa četiri i šest s pet reprezentacija, a samo će se prvoplasirane reprezentacije plasirati izravno na Svjetsko prvenstvo, koje će se 2026. igrati u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Preostale četiri reprezentacije tražit će se kroz doigravanje u kojem će sudjelovati 12 drugoplasiranih i četiri najbolje reprezentacije iz Lige nacija, a koje nisu izborile nastup putem kvalifikacija. Doigravanje bi bilo pakleno jer bi se igralo na četiri puta s polufinalem i finalem na jednu utakmicu.

Ždrijeb kvalifikacija održat će se u prosincu ove godine, a termini kvalifikacija bit će u lipnju, rujnu, listopadu i studenom 2025. Doigravanje će biti u ožujku 2026. Stvar komplicira situacija sa završnicom Lige nacija jer reprezentacije koje bi se plasirale na Final Four ne bi mogle započeti kvalifikacije prije rujna, pa bi se moralo pričekati koje će to točno reprezentacije ući u skupine s po četiri reprezentacije.

Komplicirana situacija

Uglavnom, sve bi se dodatno zakompliciralo kada bi se koristio FIFA-in ranking, pa je lako moguće da je UEFA odlučila sve pojednostaviti te u dogovoru s FIFA-om kao glavni kriterij namjerava postaviti plasman u skupinama Lige nacija. Ako to na kraju bude tako, ne treba previše objašnjavati koliko će biti važno biti među tri najbolje reprezentacije u skupini Lige nacija.

Polučeni rezultat bit će od goleme važnosti. Ispada da bi eventualno ispadanje iz elitne skupine bio najmanji problem. Sve bi to dodatno zakompliciralo život izborniku hrvatske reprezentacije Zlatku Daliću i može se pretpostaviti da bi se teško odlučio za radikalnije promjene, a kamoli smjenu generacija.

S druge strane, ako ne bude bitnijih promjena tijekom Lige nacija, možda će Dalić ići logikom da će biti odveć riskantno nešto radikalnije mijenjati tijekom kratkih kvalifikacija za SP. Takvom logikom došli bismo do toga da u sljedećih godinu i pol nećemo vidjeti nikakve bitnije promjene u odnosu na ono što smo gledali na Euru u Njemačkoj, a onda je pitanje bi li bilo promjena i na samom SP-u, ako se Hrvatska tamo plasira, naravno.

Otežana rekonstrukcija momčadi 

Međutim, i to bi bilo rizično jer nitko ne može sa sigurnošću reći kakav će rezultat u Ligi nacija i posebice u kvalifikacijama krajem sljedeće godine polučiti momčad koja je nastupila na Euru i nije prošla skupinu. I Španjolska i Švicarska zorno su pokazale da je Italija daleko od nekadašnjih kota, najblaže rečeno, a za Albaniju baš i ne možemo reći da je velesila. S ove distance gledajući, kada se sve zbroji i oduzme, možda je pretjerano reći da je Hrvatska doživjela debakl ili fijasko na Euru, ali nije ni daleko od toga.

U kontekstu svega izrečenog, pred izbornikom Dalićem velika je odluka. Rizik je započeti, ali jednako tako i ne započeti na vrijeme u rekonstrukciju hrvatske momčadi. Dalić će trebati puno znanja i osjećaja da procijeni situaciju, a onda i odlučnosti da provede zamisli u djelo ako odluči ići u veće promjene.

Piše:Ivica Medo

gol.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori