Orban iznenada stigao u Kijev

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je danas u Kijev na razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o aktualnim pitanjima mađarsko-ukrajinskih odnosa, potvrdio je Orbanov predstavnik za medije.

Posjet Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, dolazi dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije.

“Najvažnija je tema razgovora prilika za stvaranje mira”, napisao je Orbanov predstavnik za medije Bertalan Havasi u odgovoru poslanom elektroničkom poštom Reutersu, dodajući da će dvojica čelnika također razgovarati o mađarsko-ukrajinskim odnosima.

Mađarski premijer Viktor Orban obećao je uoči svog posjeta Kijevu poduzeti “prve korake” kako bi pomogao uspostavljanju mira u Ukrajini. Sinoć je objavljen intervju s njim na mađarskom TV kanalu M1.

Na pitanje što bi Mađarska mogla učiniti tijekom svojeg predsjedanja Vijećem EU za okončanje rata u Ukrajini, Orban je rekao da će prvi koraci za promicanje mira biti poduzeti sutra (2. srpnja).

“Ako pogledate sutrašnji tisak, već ćete vidjeti prve korake”, rekao je sinoć mađarski premijer, prije nego što se znalo da će posjetiti ukrajinsku prijestolnicu.

Orban je također napomenuo da Amerikance ne treba izostaviti kada je riječ o budućnosti EU i rusko-ukrajinskom ratu. Smatra kako će se EU morati pripremiti na situaciju da će se prije ili kasnije Rusi i Amerikanci međusobno dogovoriti.

“Gdje će ovdje biti Europa? Tko će zastupati naše interese? A koji su naši interesi?” upitao je dodavši da mađarsko predsjedništvo ne može samo odgovoriti na ta pitanja.

List Europska pravda podsjeća da Orban nije posjetio Ukrajinu tijekom mandata Volodimira Zelenskog, ali ni tijekom vladavine njegovog prethodnika Petra Porošenka.

Orban je posljednji put posjetio Kijev 2012. kako bi se sastao s tadašnjim predsjednikom Viktorom Janukovičem.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori