Poslovično optimistični Čović ima crna predviđanja: ‘Jesmo li mi uopće prava koalicija, živi li to partnerstvo?’

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Tvrdi da razumije da neki od partnera imaju tzv. izlete, potpuno drugačija razmišljanja o budućnosti BiH. Funkcioniranje koalicije će biti središnja tema razgovora predsjednika stranaka aktualne većine na državnoj razini na sastanku koji će biti održan danas u Mostaru.

– Evidentno je da je problem funkcioniranje naše pozicije u vlasti. Da vidimo kako izaći iz toga. Praktično je pitanje jesmo li mi uopće prava koalicija i živi li još to partnerstvo, na kojim razinama „zapinje“ i kako to otkloniti – izjavio je za ‘Dnevni Avaz’ predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović.

Nakon iskoraka na europskom putu BiH je ponovo zarobljena u političkim svađama i blokadama. Čović potvrđuje da većina na državnoj razini, na ovaj način, neće opstati.

– Na ovaj način ne, jer mi više komuniciramo medijski, međusobno se konfrontiramo, umjesto da sjednemo zajedno i dogovaramo se. Koncept koji smo na početku napravili, da se nađemo jednom u 15–20 dana, raspravimo neko pitanje i onda ga usmjerimo prema Vijeću ministara ili Parlamentu, prestao je funkcionirati. Sad najveći problem ima predsjedateljica Vijeća ministara. Na posljednjoj sjednici prošlo je 39 točaka, moglo je još 30, ali zbog naše neusuglašenosti one stoje. Moramo žurno napraviti zaokret – kaže Čović.

Tvrdi da razumije da neki od partnera imaju tzv. izlete, potpuno drugačija razmišljanja o budućnosti BiH, “mislim na SNSD, ali ništa bolje nije kod dijela partnera u FBiH”.

– Oni vrlo rigidno predlažu neke građanske koncepte, ja ih zovem unitarnim, a zajednički stav je bio da se držimo Ustava – dodaje Čović.

Proračun koji je usuglašen prije pet mjeseci, iako je ključni uvjet za povlačenje prve tranše iz Plana rasta EU za BiH, još nije usvojen. Čović kaže da je tada dogovoreno da će se prije usvajanja dogovarati i način raspodjele sredstava na podračunima.

– Taj iznos i ne znam više koliki je. Mislim da je riječ o nekih 500 milijuna KM. Rekli smo – zašto se zaduživati i u FBiH i u RS, ako bi, recimo, FBiH iz tih sredstava odmah mogla povući 300 milijuna. Ta sredstva „leže“, na njih plaćamo negativnu kamatu, a inflacija ih obezvređuje. Pošto to ne ide iz drugih, pomalo političkih razloga, zamolio sam kolege da ovaj dio ostavimo po strani jedno vrijeme, a da proračun odmah ide. Predsjedateljica Krišto me informirala da je ministar uputio proračun na Vijeće ministara. Nadam se da ćemo na ovom sastanku imati zajednički stav da to odmah ide prema Predsjedništvu BiH, kao predlagaču, a možda idućeg tjedna zakazati sjednice Zastupničkog i Doma naroda da to završimo. Nema nikakvog smisla da ulazimo u treći kvartal bez proračuna – kazao je Čović za Avaz.

 

bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori