Macron doživio potop, Nacionalno okupljanje moglo bi u drugom krugu osvojiti apsolutnu većinu, ljevičari pokrenuli nasilne prosvjede

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Radikalno desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen osvojila je jučer najviše glasova u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju. RN je, kako su pokazale izlazne ankete, osvojio oko 34 posto glasova, ljevičarska Nova narodna fronta oko 28,5 posto, a alijansa Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona svega 20,3 posto. Odaziv na izbore bio je visok, oko 70 posto.

Za sada se ne zna hoće li ta odlučno nacionalno-desna, protuimigrantska i EU-skeptična stranka uspjeti osvojiti apsolutnu većinu mandata, što je uvjet da bi njezin predsjednik, mladi i vrlo popularni Jordan Bardella, prihvatio dužnost mandatara i sastavio vladu.

U Francuskoj na snazi polupredsjednički sustav: predsjednik Republike, a Macron bi trebao to ostati još pune dvije godine, ima velike ovlasti, dok je vlada slabija, ali je parlament ipak najjači. Promatrači teško mogu zamisliti kohabitaciju između Macrona kao predsjednika Republike i Bardelle kao predsjednika vlade. Zato se spominje i mogućnost prijevremenih izbora za predsjednika Republike, iako Bardella izjavljuje da to ne će zahtijevati, nego da će poštovati francuski ustavni poredak.

Po prvim procjenama, RN ima izgleda osvojiti u drugom krugu apsolutnu većinu mandata. Liberal Macron u priopćenju je pozvao na koordinaciju s ljevičarskim, socijalistički blokom g. Melanchona i s ostalima. Razmišlja se o tomu da se jedni drugima uklone s izbornih lista kako bi zajednički nadjačali kandidate Nacionalnog okupljanja. No predstavnik Republikanaca, desne stranke desnog koja je osvojila oko 10 posto glasova, odbija takvu mogućnost. Njezin predsjednik Éric Ciotti pozivao je prije izbora na koaliciju s Bardellinom strankom, a nakon izbora izjavio je da ne treba suflirati francuskim biračima niti organizirati okupljanje protiv radikalne desnice, nego da treba poštovati njihovu volju, takvu kakva jest.

Demonstracije protiv Nacionalnog okupljanja koje je organizirala socijalistička i liberalna ljevica prerasle su u sinoć u sukobe s policijom i u nerede diljem Francuske, izvijestili su francuski mediji.

Analitičari smatraju da bi osvajanje većine od stranke Nacionalno okupljanje promijenilo politički kurs Francuske te izazvalo “tekstonske” potrese u Europskoj uniji, NATO-u i svijetu. Lijevo-liberalnom establišmentu te globalističkim, ljevičarskim i zelenim aktivistima i središtima moći nezamislivo je i neprivhatljivo da radikalno desno orijentirana stranka preuzme na temelju izbornih rezultata vlast u bilo kojoj zapadnoj državi.

 

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori