Kovač: Ljevica i desnica slave poraz Macrona; očekivani rezultati

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, pokazali su prvi izlazni rezultati. Le Pen je osvojila 34 posto glasova.

Ljevičarski savez dobio je 29 posto glasova, a Macronove “centriste“ podržalo je između 21,5 i 23 posto. Macron je doživio težak poraz.

Macron poziva na republikansko okupljanje nakon pobjede krajnje desnice u prvom krugu
Emmanuel Macron i Marine Le Pen
Bez obzira na nikad bolji rezultat ekstremne desnice – teško je predvidjeti može li Le Pen formirati vladu, s obzirom na najavljenu suradnju ljevice i Macronovih centrista.

Prve rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora komentirao je u Studiju 4 Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova RH.

Kovač je kazao da se ne treba čuditi ovakvim rezultatima ekstremne desnice.

– Svi koji su pratili vidjeli su da to pokazuju ankete koje su očito bile vjerodostojne, kazao je.

Njegova opcija je tek 3. politička opcija s malim izgledima da napravi pomak u 2. krugu izbora.

Ljevica i desnica slave poraz Macrona

– Moramo se čuditi zašto je Macron sebe delegitimirao stoga što i ljevica, ali i krajnja desnica slave njegov poraz, naglasio je Kovač.

Dodaje da on sada sebe veže uz ekstremnu ljevicu, što je za Francusku zabrinjavajuća situacija.

– Poslodavci su skloniji stranci desnice jer njezin program djeluje više umirujuće od programa koji predlaže ekstremna ljevica, govori.

Kovač smatra da je Macron učinio fatalnu pogrešku i nije imao, kako kaže, taj potencijal birača kakav ima Le Pen.

Nema sloge u taboru Macrona

– Nema sloge u taboru Macrona i nije izvjesno da bi on mogao sastaviti vladu. Vjerojatnije je da bi Le Pen mogla sastaviti vladu ili da će doći do tehničke vlade, rekao je.

Radikalna desnica program temelji na antimigracijskoj politici i oni su u velikom naletu te imaju golemo povjerenje građana Francuske.

– Desetljećima se stigmatiziralo ljude koji su bili skloni glasati za Nacionalnu frontu, a danas za Nacionalno okupljanje, i očito je da je probijena barijera, govori Kovač.

Macron destabilizirao Francusku, ali i Europu

Kovač naglašava da u gospodarskoj politici Macrona ima dobrih stvari, ali da ljude mnogo više tišti kupovna moć i sigurnost povezana s migracijama.

– Tu postoje veliki propusti i tu poentiraju desničari, kazao je.

Dodaje da su bitne emocije ljudi, oni ne žele prekomjerne migracije.

Kovač smatra da je Macron destabilizirao Francusku, ali i Europu.

– U EU-u sve su više na vlasti krajnje desne stranke i trebamo se zapitati zašto ljudi daju glas takvim strankama, govori.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori