Reakcija potpredsjednika srbijanske vlade Vulina na crnogorsku rezoluciju te njegov ciničan komentar izjava hrvatskih dužnosnika i stanja u današnjoj Hrvatskoj

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

Potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vulin komentirao je donošenje rezolucije u crnogorskom parlamentu o Jasenovcu, Dachauu i Mauthausenu. Njegovu ciničnu reakciju – u kojoj iznosi primjedbe na sadržaj crnogorske rezolucije te izravno proziva „hrvatsku državu i hrvatski narod“ kao „potomke hrvatskih ustaša i političke nasljednike NDH“ – prenijeli su danas srbijanski mediji. Ona u cijelosti, kako ju donosi Politika, glasi (u prijevodu na hrvatski jezik):

 

„Srbija nije ni tražila ni predložila Crnoj Gori da prihvati deklaraciju [donesena je rezolucija, nap. ur. HN] o Jasenovcu, Dachauu i Mauthausenu. Da jest, u tekstu rezolucije reklo bi se da je genocid u Jasenovcu svojom politikom i zakonima omogućila Nezavisna Država Hrvatska, a da su fizičke likvidacije na 57 opisanih načina počinile regularne snage NDH, hrvatske ustaše.

I da je Srbija tražila ili savjetovala donošenje rezolucije o Jasenovcu, ne bi se spominjao Dachau i Mauthausen, iako su i tamo u tisućama stradali Srbi, već bi se nabrajali drugi zločini hrvatskih ustaša i ne bi se zaobišlo Jadovno, Srijem, Staro sajmište, Topovske šupe, naglasilo bi se i da je kompleks logora Jasenovac formiran odlukama legalnih i legitimnih organa NDH i da bi se klanja nastavila i poslije 22. travnja 1944. da se jasenovački mučenici nisu sami oslobodili.

Da se Srbija pitala, posebno bi se zahtijevalo da se hrvatska država i hrvatski narod prvi put nakon 80 godina očituju koji im je stav o NDH i o Jasenovcu i pitali bismo ih osjećaju li krivnju i kajanje i misle li da potomci poklanih jasenovačkih mučenika zaslužuju da od njih zatraže oproštenje potomci hrvatskih ustaša i političkih nasljednika NDH.

Jasno je da je hrvatska reakcija na donesenu rezoluciju u kojoj se Hrvati svrstavaju u žrtve, a ni jednim se slovom ne spominju hrvatske ustaše i hrvatska država, reakcija nečiste savjesti i povijesnih kompleksa. Ali, što bi se drugo i moglo očekivati od vlade koja je formirana uz uvjet da ju Srbi ne smiju ni poduprijeti, niti ju tvoriti. Za razliku od vremena Vlada Nezavisne Države Hrvatske, u zabranama nisu spominjali pse, samo Srbe, ipak su napredovali.“

Povezano:

Crnogorska Skupština prihvatila Rezoluciju o genocidu u sustavu logora Jasenovac, Dachau i Mauthausen

KRIVOKAPIĆ: Rezolucijom o Jasenovcu Crna Gora obavlja prljavi posao Beograda i otvara novi front s Hrvatskom

PLENKOVIĆ: Cilj rezolucije o Jasenovcu je narušavanje odnosa Hrvatske i Crne Gore

Nastavak „svesrpskog sabora“ planiraju za 12. srpnja u Crnoj Gori?

Z. Gavran: Služi li rezolucija o genocidu u Srebrenici mitskom (veliko)srpstvu da iz Pandorine kutije pusti duhove mržnje i razdora?

Politika/Hrvatsko nebo

Odgovori