Napad samostrjelom ispred izraelskog veleposlanstva u Beogradu: Žandar teško ranjen, islamski napadač ubijen

Vrijeme:4 min, 34 sec

 

Pripadnik Žandarmerije, posebne postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, napadnut je u subotu ispred izraelskog veleposlanstva u Beogradu, pri čemu je teško ranjen, dok je napadač u odgovoru na napad ubijen, izvijesti je radio Glas Amerike na svojoj međumrežnoj stranici. U izvještaju se dodaje da srbijanski dužnosnici oštro osuđuju napad, koji su ocijenili kao teroristički čin te da je preventivno uhićeno još nekoliko osoba, a istraga je u tijeku. Napadač je identificiran kao državljanin Srbije, “obraćenik” na islam i “najvjerojatnije pripadnik vehabijskog pokreta”, koji se iz Beograda preselio u Novi Pazar. Napad se dogodio dan nakon pravoslavnog blagdana Vidovdan (hrvatski: Vidovo), koji se u Srbiji i među Srbima tradicionalno obilježava brojnim prigodnim svečanostima, političkim izjavama i prilozima po medijima.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas poslijepodne da je Miloš Žujović (25), vjerskog imena Salahudin, danas pucao u pripadnika Žandarmerije ispred izraelskog veleposlanstva u Beogradu. Kako je prethodno priopćio MUP, napadač je žandara iz samostrjela pogodio u vrat, a žandar je u samoobrani otvorio vatru i usmrtio napadača.

Dačić je naveo da je riječ o terorističkom aktu i da se sumnja kako je riječ o vehabijskom pokretu. “Utvrđeno je da je izvršitelj terorističkog napada Miloš Žujović (1999.), vjerskog imena Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji se preselio živjeti u Novom Pazaru”, rekao je Dačić, navodi se u priopćenju MUP-a.

Novi Pazar nalazi se u srbijanskom području koje se naziva „Sandžak“, a koje je većinski nastanjeno muslimanima koji se, uglavnom, deklariraju po narodnoj pripadnosti kao Bošnjaci.

Dačić je dodao kako će policija u nastavku akcije vršiti pretrage na više lokacija. ”Sve naše snage u najvišem su stupnju pripravnosti ”, rekao je on.

Teško ranjeni pripadnik Žandarmerije MJ (34) operiran je u Urgentnom centru i u stabilnom je stanju, javio je RTS. Ranjenom žandaru kirurzi su izvadili strijelu iz vrata.

Dačić je novinarima ispred Urgentnog centra, gdje je ranjenom žandaru ukazana pomoć, rekao da je preventivno uhićeno još nekoliko osoba koje su bile u blizini policijskih objekata. Naveo je da postoje indicije kako je riječ o osobama koje su ’poznate’ sigurnosnim službama i da imaju veze s vehabijskim pokretom, ali da to nije potvrđena informacija i da vođenje slučaja treba prepustiti Tužiteljstvu.

Dačić je otkrio da je nepoznata osoba više puta prilazila žandaru, pitala ga gdje je muzej, a onda se ponovo vratila, otvorila vrata kuće pa iz torbe izvadila samostrjel i pucala žandaru u vrat. Žandar je uspio ispaliti nekoliko hitaca u napadača, a nakon pola sata napadač je preminuo, rekao je Dačić. Naveo je da su pojačane preventivne mjere sigurnosti u cijelom gradu, ne samo ispred važnih objekata, poput veleposlanstava i državnih institucija.

Službenici i diplomati Veleposlanstva Izraela danas nisu bili u zgradi u trenutku napada na stražara. “Policija istražuje slučaj. Nemamo više detalja. U trenutku incidenta Veleposlanstvo je bilo zatvoreno, a zaposlenici i diplomati nisu bili u zgradi. Ranjenom pripadniku Žandarmerije želimo brz oporavak”, kazali su za N1 iz veleposlanstva.

Ministar Dačić razgovarao je s veleposlanikom Izraela u Srbiji Yahelom Vilanom o današnjem napadu i izvijestio ga da su u Beogradu i cijeloj Srbiji poduzete pojačane mjere sigurnosti. Dačić je u telefonskom razgovoru rekao Vilanu da je, po tada dostupnim informacijama, napadač najvjerojatnije državljanin Srbije i pripadnik vehabijskog pokreta.

Vilan je izrazio žaljenje zbog današnjeg događaja te istaknuo kako iznimno cijeni sve što MUP poslova poduzima glede sigurnosti.

Predsjednik vlade Miloš Vučević najoštrije je osudio ”gnusni teroristički napad”, istakavši da će država Srbija biti u stanju odlučno odgovoriti na prijetnje terorizma. “Ovo je bio čin ludila, koji se ne može pripisati nijednoj vjeri i nijednom narodu. To je zločin koji je počinio pojedinac s imenom i prezimenom”, poručio je Vučević na Instagramu, pozvavši građane na mir i da ne podliježu propagandi „onih koji bi nas htjeli uništiti“.

I ministar obrane Bratislav Gašić najoštrije je osudio današnji teroristički napad, ocijenivši da je riječ o “podmuklom, kukavičkom činu”.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije istaknulo je u svom reagiranju da je napad u Beogradu ”istodobno napad na diplomatsko-konzularno predstavništvo zemlje s kojom Srbija ima prijateljske veze, ali i napad na Srbiju”. “Srbija će imati nultu toleranciju prema terorizmu i bilo kojoj vrsti ekstremizma, te će nastaviti jamčiti nepovrjedivost stranih predstavništava, u skladu s člankom 22. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, poručili su iz Ministarstva. U priopćenju su izrazili uvjerenost da će državna tijela Srbije učinkovito i u cijelosti rasvijetliti okolnosti i motive napada.

Predsjednik bošnjačko-muslimanske Stranke pravde i pomirenja i ministar bez portfelja zadužen za pomirenje, regionalnu suradnju i društvenu stabilnost Usame Zukorlić osudio je današnji teroristički napad u Beogradu i poručio da oni koji čine zločine pozivajući se na islam nanose veliku štetu islamu, predstavljajući ljude s lažnom slikom te religije.

„Islam je vjera mira i suosjećanja i ovakvi su postupci u suprotnosti s njegovim temeljnim načelima“, naveo je Zukorlić u pisanoj izjavi. Istaknuo je kako osuđuje napad kao osoba palestinskog podrijetla te kazao kako zločini koje je izraelski režim počinio u Palestini ne daju pravo nijednom pojedincu ili skupini da odgovori nasiljem, jer to ne će ublažiti katastrofu, nego samo proširiti i produbiti patnje i sukobe. „Napad osuđujem i kao ministar odgovoran za društvenu stabilnost, koja je na ovim prostorima krhka pa svaki čin nasilja može imati dalekosežne negativne posljedice. Ovaj incident može povećati napetosti, stvoriti atmosferu straha i nesigurnosti i dodatno otežati napore za postizanje stabilnosti“, istaknuo je Zukorlić.

Dodao je da ovaj čin ne smije biti povod za progon pripadnika islamske vjeroispovijedi, jer sljedbenici tekfir-ideologije, koji često pribjegavaju terorističkim akcijama, čine minoran postotak islamske populacije.

 

Glas Amerike/Hrvatsko nebo

Odgovori