ŠEF TURSKE DIPLOMACIJE: Zabrinuti smo zbog razdora u BiH, odnosi s Hrvatskom su ključni

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Bliski odnosi Zagreba i Sarajeva ključni su za dugotrajan mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i ostatka regije, rekao je turski šef diplomacije Hakan Fidan, izrazivši pritom zabrinutost zbog retorike razdora u toj zemlji. Ministri vanjskih poslove Hrvatske, Turske i Bosne i Hercegovine na Dubrovnik Forumu održali su trilateralni sastanak. Zadnji susret u tom formatu održan je u studenom 2020. godine, a trojac je naglasio kako bi se on trebao održavati češće.

“Čvrsto vjerujemo da su bliski odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključni za dugotrajan mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i ostatka regije”, rekao je Fidan na konferenciji za medije nakon sastanka.

Ankara bez zadrške podupire teritorijalni integritet, suverenitet i političko jedinstvo BiH, naglasio je turski šef diplomacije. Izrazio je zabrinutost zbog “retorike razdora” unutar BiH, pa naglasio važnost “stvaranja atmosfere pomirbe ako se želi gledati prema naprijed”.

Šef diplomacije BiH Elmedin Konaković naglasio je da je Hrvatska “važan susjed” njegove zemlje, pa je zahvalio hrvatskom vodstvu na “zagovaranju BiH u povijesnom procesu otvaranja pregovora” o članstvu u Europskoj uniji.

Za Tursku je rekao da je Bosni i Hercegovini “istinski prijateljska i bratska država” te da ih vežu posebni, tradicionalni i povijesni odnosi.

Konaković, Fidan i hrvatski ministar Gordan Grlić Radman razgovarali su o jačanju suradnje triju država, uključujući područja poput gospodarstva, obrazovanja i obrambene industrije.”Potvrdili smo da je siguran, stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan s jasnom europskom perspektivom naš zajednički strateški interes”, rekao je Grlić Radman.

Konaković je zahvalio dvojici kolega na podršci BiH u glasanju o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, ponovivši kako ta rezolucija nije usmjerena ni protiv koga, nego joj je cilj odati pijetet žrtvama tog zločina.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori