MELONI: Ljevičari me žele masakrirati i objesiti naglavačke

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Talijanska premijerka Giorgia Meloni poručila je kako ideja davanja veće autonomije regijama “nije njen izum ili izum desnog centra nego načelo koje je u Ustav uključila lijeva vlada pod vodstvom Giuliana Amata”.

Talijanski parlament je prošlog tjedna odobrio spornu reformu kojom se regijama dodjeljuju veće ovlasti, što je potez za koji kritičari tvrde da će još više pojačati povijesni jaz između bogatog sjevera i siromašnijeg juga zemlje.

Glasanje je uslijedilo nakon cjelonoćne burne sjednice koja je završila tako da su oporbeni zastupnici zapjevali nacionalnu himnu i mahali talijanskom zastavom. Zastupnici Lige, stranke iz koje dolazi zamjenik premijerke Matteo Salvini, isticali su žuto-crvenu zastavu povijesne Mletačke Republike s krilatim lavom. Reforma je usvojena sa 172 glasa za i 99 protiv.

“Nije točno da se stvaraju razlike”

Meloni je danas na društvenim mrežama podijelila svoje 14-minutno obraćanje u kojem se obračunala s kritičarima. “Vladin rad na reformiranju ove nacije napreduje velikom brzinom, unatoč žestokom protivljenju onih koji predlažu da sve ostane kako jest”, poručila je.

“Autonomija je predviđena kako bi regije i njihovo vodstvo bili odgovorni za potrošnju i usluge. Nije točno da se stvaraju razlike. Potpuni put provedbe autonomije će biti definiran u nadolazećim godinama”, dodala je.

“Ići ćemo odlučno naprijed”

Optužila je ljevicu da očajnički pokušava zadržati status quo i sačuvati privilegije koje neki uživaju na štetu većine Talijana. “Obećali smo da ćemo promijeniti stvari. Ići ćemo naprijed s osmijehom i odlučnošću. Uvijek i samo u interesu nacije”, istaknula je Meloni, prenosi agencija ANSA.

Tvrdi kako je njena reforma zapravo mjera “koja ujedinjuje Italiju, bori se protiv razlika te čini državu jačom i pravednijom”. “Građani će ovim zakonom imati priliku bolje prosuditi tko njima upravlja”, uvjerena je.

“Zastupnik iz Pokreta 5 zvijezda pozvao je da se ponovi Loreto. U praksi to znači da me žele masakrirati i objesiti naglavačke”, upozorila je Meloni. Inače, partizani su krajem travnja 1945. ubili fašističkog vođu Benita Mussolinija pa zatim njegovo tijelo objesili naglavačke na trgu Loreto u Milanu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori