Tko je Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, kako će se domoći slobode i jesu li za njega u korist Trumpa radili ruski obavještajci?

Vrijeme:4 min, 53 sec

 

Vijest da je Ministarstvo pravosuđa SAD-a postignulo sporazum o priznanju krivnje koji će dovesti do oslobađanja osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea – međumrežne stranice na kojoj je objavljeno pola milijuna ukradenih tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata – zadivljujući je vrhunac dugotrajne sage o međunarodnim intrigama koje su zahvatile više kontinenata. Njegov središnji lik je donkihotski internetski izdavač koji duboko prezire državne tajne. Pogled na Assangea, slučaj i najnovija događanja donio je Glas Amerike (VoA) prenijevši prikaz agencije AP. Assange nije tužen kao ispostava ruske obavještajne službe iako postoje dokazi da su mnoge povjerljive američke dokumente priskrbili hakeri ruske obavještajne službe, poslije osuđeni zbog toga.

 

Tko je Julian Assange?

Australski urednik i izdavač, najpoznatiji je po osnivanju zviždačke web stranice WikiLeaks, koja je stekla golemu pozornost – i ozloglašenost – zbog objavljivanja gotovo pola milijuna dokumenata povezanih s američkim ratovima u Iraku i Afganistanu g. 2010.

Njegov aktivizam učinio ga je poznatim među zagovornicima slobode tiska, koji su rekli da njegov rad na razotkrivanju lošeg ponašanja američke vojske u stranim zemljama čini njegove aktivnosti nerazlučivim od onoga što se od tradicionalnih novinara očekuje da rade kao dio svog posla.

No te iste radnje dovele su ga na nišan američkih tužitelja, koji su 2019. objavili optužnicu koja tereti Assangea – koji je u to vrijeme bio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu – za urotu s vojskom za nezakonito dobivanje i objavljivanje osjetljivih vladinih zapisa.

Julian Assange nije novinar”, rekao je tada John Demers, bivši visoki dužnosnik za nacionalnu sigurnost u Ministarstvu pravosuđa . “Nijedan odgovoran akter, novinar ili drugi, ne bi namjerno objavio imena pojedinaca za koje je znao da su povjerljivi ljudski izvori u ratnim zonama, izlažući ih najvećoj opasnosti.”

Za što je optužen?

Chelsea-Bradley Manning, žena koja je u vojnoj obavještajnoj službi “postala” muško

Ministarstvo pravosuđa Trumpove administracije optužilo je Assangea da je vodio bivšu vojno-obavještajnu analitičarku Chelsea Manning (rođenu kao Bradley Manning) u jednom od najvećih slučajeva zviždanja u povijesti SAD-a. Optužbe se odnose na WikiLeaksovo objavljivanje tisuća procurjelih vojnih i diplomatskih dokumenata, a tužitelji optužuju Assangea da je pomogao Manningu [upotrebljava se u tekstu muški rod, zato što je žena Bradley Manning „promijenila“ svoj spolni identitet u muški, tako i ime] u krađi povjerljivih diplomatskih depeša za koje kažu da su prijetile nacionalnoj sigurnosti i urotio se za probijanje lozinke ministra obrane.

Izvještaji iz ratova u Afganistanu i Iraku koje je objavio Assange uključuju imena Afganistanaca i Iračana koji su davali informacije američkim i koalicijskim snagama, rekli su tužitelji, dok su diplomatske depeše koje je objavio razotkrile novinare, vjerske vođe, zagovornike ljudskih prava i disidente u represivnim zemljama.

Manning je osuđen na 35 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za kršenje Zakona o špijunaži i drugih zločina zbog odavanja povjerljivih vladinih i vojnih dokumenata WikiLeaksu. Predsjednik Barack Obama ublažio joj je kaznu 2017., omogućivši mu da izađe na slobodu nakon otprilike sedam godina provedenih iza rešetaka.

Zašto već nije u američkom pritvoru?

Assange je proveo posljednjih pet godina u britanskom zatvoru visoke sigurnosti, boreći se da izbjegne izručenje SAD-u i izborio se za povoljne sudske presude, koje su odgodile njegov transfer preko Atlantika. Izbačen je u travnju 2019. iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, gdje je sedam godina ranije tražio azil usred istrage švedskih vlasti o optužbama za nedolično seksualno ponašanje, koje je on dugo poricao i koje su poslije odbačene. Južnoamerička država Ekvador opozvala mu je politički azil nakon optužbi američke vlade.

Unatoč njegovom uhićenju i zatvaranju od strane britanskih vlasti, američki napori oko izručenja zapeli su prije nagodbe o priznanju krivnje. Godine 2021. britanski je sudac odbio zahtjev SAD-a za izručenje 2021. s obrazloženjem da bi se Assange vjerojatno ubio ako bude držan u teškim uvjetima u američkom zatvoru. Viši sudovi poništili su tu odluku nakon što su od SAD-a dobili jamstva o njegovu liječenju. Britanska vlada potpisala je nalog za izručenje u lipnju 2022. Zatim su prošlog mjeseca dva suca Visokog suda presudila da Assange može podnijeti novu žalbu na temelju argumenata o tome hoće li dobiti zaštitu slobode govora ili će biti u nepovoljnijem položaju jer nije američki državljanin. Datum saslušanja tek je trebao biti određen.

Što će sporazum zahtijevati?

Assange će se morati izjasniti krivim po točki kaznenog djela prema Zakonu o špijunaži za urotu za nezakonito dobivanje i širenje povjerljivih informacija povezanih s nacionalnom obranom Sjedinjenih Država, navodi se u pismu Ministarstva pravosuđa podnesenom saveznom sudu. Umjesto da se suoči sa zatvorskom kaznom u SAD-u, očekuje se da će se vratiti u Australiju nakon izjašnjavanja o krivnji i izricanja presude. Taj je postupak sazvan za sutra, u srijedu ujutro po lokalnom vremenu, na Saipanu, najvećem otoku Sjevernog Marijanskog otočja. Ročište se ondje održava zbog Assangeova protivljenja putovanju na kopno SAD-a i blizine suda Australiji. U ponedjeljak navečer napustio je britanski zatvor uoči sudskog ročišta, koje bi trebalo rezultirati njegovim puštanjem na slobodu.

Ima li ovaj slučaj veze s izborima 2016.?

Nema, ali osim po interakciji s Manningom Assange je poznat po ulozi WikiLeaksa u predsjedničkim izborima 2016., kada je objavio veliku tranšu demokratskih e-poruka za koje savezni tužitelji kažu da su ih ukrali ruski obavještajni operativci. Dužnosnici su rekli da je cilj bio naštetiti izbornim naporima demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i potaknuti njezina republikanskog kandidata Donalda Trumpa, koji je u kampanji rekao: “WikiLeaks, volim WikiLeaks”.

Assange nije optužen u sklopu istrage posebnog tužitelja Roberta Muellera o vezama između Trumpove kampanje i Rusije. Ali istraga je otkrila neugodnu ulogu WikiLeaksa u promicanju, kako tužitelji kažu, drske kampanje ruskog miješanja u izbore. Assange je u intervjuu za Fox News koji je emitiran u siječnju 2017. zanijekao da su Rusi bili izvor hakiranih e-mailova, iako su ta poricanja osporena Muellerovom optužnicom iz 2018. protiv 12 ruskih vojnih obavještajnih časnika.

Povezano:

“Dosta je!”, australski premijer želi Assangeovo oslobađanje

 

AP/VoA/Hrvatsko nebo

Odgovori