Dobre vijesti za branitelje u Federaciji BiH: Od 1. srpnja veće naknade

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

– Mjesečna primanja ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja uskoro će biti povećana zahvaljujući izmjenama triju zakona koje je Vlada Federacije BiH uputila u parlamentarnu proceduru. Predložene izmjene odnose se na Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, te Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Vlada FBiH usvojila je ove prijedloge na inicijativu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, u suradnji s radnom skupinom sastavljenom od predstavnika braniteljskih udruga Armije RBiH i HVO-a. Prema ovim izmjenama, osnovica mjesečnog novčanog dodatka i egzistencijalne naknade usklađivat će se na isti način kao i mirovine, prema propisima koji reguliraju mirovinsko i invalidsko osiguranje u Federaciji BiH.

U skladu s člankom 78. Zakona o MIO, vrijednost općeg boda usklađivat će se 15. travnja svake godine prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji u prethodnoj godini. Izmjene predviđaju da će rast naknada za braniteljske kategorije pratiti rast mirovina, što znači povećanje invalidnina za RVI, naknade za obitelji poginulih branitelja i novčani dodatak za dobitnike ratnih priznanja.

Osim toga, prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, djeci poginulih branitelja čija je nesposobnost nastala do 15. odnosno najkasnije do 35. godine života, omogućuje se nastavak korištenja prava na obiteljsku invalidninu sve dok ta nesposobnost traje. Utvrđene izmjene trebale bi stupiti na snagu 1. srpnja 2024. godine.

Vlada FBiH također je donijela uredbu o izmjenama uredbe o sufinanciranju nabave putničkih automobila za ratne vojne invalide 100 posto prve skupine, povećavši iznos sufinanciranja po korisniku s 30.000 KM na 50.000 KM. Cilj je omogućiti krajnjim korisnicima nabavu kvalitetnijih automobila koji će zadovoljiti njihove specifične potrebe.

Ove izmjene zakona donesene su po skraćenom postupku zbog hitnosti i nužnosti usklađivanja s izmjenama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju iz 2021. godine, te su usuglašene s predstavnicima temeljnih braniteljskih organizacija. Ministar Nedžad Lokmić najavio je prošlog mjeseca povećanje isplata za 6,5 posto za sve naknade braniteljske populacije.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo