Šef NATO-a: Pakt Rusije i Sj. Koreje pokazuje uzajamnu podršku autoritarnih sila

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

“Moramo biti svjesni da se autoritarne moći sve više slažu. One se međusobno podupiru na način kakav dosad nismo vidjeli”, rekao je Stoltenberg.

Novi obrambeni pakt Rusije sa Sjevernom Korejom pokazuje sve veću usklađenost među autoritarnim silama i naglašava važnost demokracija koje predstavljaju ujedinjenu frontu, rekao je u srijedu čelnik NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je sporazum sa sjevernokorejskim Kimom Jong Unom koji je uključuje obvezu uzajamne obrane, što je potez koji mijenja politiku Moskve prema Pjongjangu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Sjeverna Koreja Rusiji dostavila “ogromnu količinu streljiva”, dok i Kina i Iran vojno podržavaju Moskvu u ratu protiv Ukrajine.

“Moramo biti svjesni da se autoritarne moći sve više slažu. One se međusobno podupiru na način kakav dosad nismo vidjeli”, rekao je Stoltenberg na panel raspravi tijekom službenog posjeta Ottawi.

“Kada su oni sve više složni – autoritarni režimi poput Sjeverne Koreje i Kine, Irana, Rusije – onda je još važnije da smo mi složni kao zemlje koje vjeruju u slobodu i demokraciju”, rekao je.

Rastuća bliskost između Rusije i drugih azijskih zemalja znači da je još važnije da NATO surađuje sa saveznicima u Aziji i Pacifiku, rekao je glavni tajnik Saveza, dodajući da je to razlog zašto su čelnici iz Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje pozvani na samit NATO-a u Washingtonu sljedeći mjesec.

Stoltenberg je također rekao kako očekuje da će Kanada ispuniti cilj NATO-a o trošenju 2 posto bruto domaćeg proizvoda na obranu.

Kanadska liberalna vlada, koja je uložila milijarde u socijalne programe, troši samo 1,37 posto BDP-a na svoju vojsku. U travnju je objavio plan za postizanje 1,76 posto do 2030.

Ostale članice NATO-a “zabrinute su za fiskalnu ravnotežu, žele trošiti novac na zdravstvo (i) obrazovanje”, rekao je, dodajući da “ako nismo u stanju očuvati mir, onda ono što radimo na zdravstvu i klimatskim promjenama i obrazovanju … neće uspjeti”.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori