Postava Hrvatske za okršaj s Albanijom: Dalićev napad na Petkovića miriše na Ćirinu galvanizaciju

Vrijeme:4 min, 56 sec

 

Hrvatska reprezentacija odradila je posljednji trening u kampu u Neuruppinu prije polaska za Hamburg, gdje ju sutra očekuje okršaj s Albanijom u drugom kolu natjecanja po skupinama na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Dok u Hamburgu čekam dolazak Vatrenih i press-konferenciju hrvatske reprezentacije, čujem da posljednji trening hrvatske reprezentacije nije puno otkrio što se tiče udarne postave za sutrašnju utakmicu protiv Albanije u drugom kolu natjecanja po skupinama Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Izbornik Zlatko Dalić prilično je tajnovit. Kako mi s lica mjesta javlja reporter Dnevnika Nove TV Saša Lugonjić, u 15 minuta otvorenog treninga u kampu u Neuruppinu nije se moglo zaključiti kakve će točno promjene napraviti izbornik u odnosu na utakmicu sa Španjolskom.

Izbornik tajnovit

Međutim, jasno je da se neke stvari mogu iščitati između redova, poznavanjem izbornika Dalića i njegova načina rada te novinarskim iskustvom i intuicijom. Evo do kakvih smo zaključaka došli zajedničkim promišljanjem kolega Lugonjić i ja:

Prilično je izvjesno da će se Marin Pongračić preseliti na klupu, no ostaje otvorenim tko će na njegovo mjesto. Hoće li se Dalić odlučiti za Martina Erlića ili će Joško Gvardiol s lijevog beka prijeći na svoje prirodno mjesto lijevog stopera?

Činjenica jest da Hrvatska nije primila pogodak kada su u paru na stoperskim mjestima igrali Josip Šutalo i Martin Erlić, no izbornik je to znao i prije utakmice sa Španjolskom, pa je ipak Erlić ostao na klupi, a prednost je dobio Pongračić. To bi značilo da ima malu zadršku prema Erliću, kojem klupska sezona nije bila baš briljantna.

Čini se da je Dalić puno bliži odluci da Gvardiola vrati na mjesto stopera, a da na lijevu stranu pošalje Bornu Sosu ili možda Ivana Perišića. Nije čak nemoguća i solucija s Josipom Juranovićem, koji je znao zaigrati na lijevoj strani, ali to bi ipak bilo poveće iznenađenje. Ako Juranović bude igrao, puno je vjerojatnije je da će na desnu stranu, a onda će Stanišić na klupu.

Gvardiol na mjestu lijevog stopera

Dojam je da je izbornik Dalić došao do zaključka kako treba kvalitativno pojačati stoperske pozicije. Vatreni trebaju hitrijeg središnjeg braniča, koji je u stanju izaći na centar i u slučaju kontre uloviti suparničke napadače, a to mu može isporučiti samo Gvardiol. Budući da će Hrvatska najvjerojatnije napadati i držati posjed, Gvardiol stigne otići i pred vrata suparnika ako se ukaže prilika. Zna se da ima vrlo dobru skok-igru i da može biti opasan u prekidima.

E, sad, puno će toga ovisiti o tome tko će igrati u vršku napada. To je povezano s time tko bi mogao na lijevog beka. Sosa ima odličan centaršut lijevom nogom, to mu je forte, stoga bi uputno bilo imati pred vratima centarfora koji može skočiti i zna igrati glavom. I Ante Budimir i Bruno Petković imaju visinu, igraju vrlo dobro glavom, tako da se obojica uklapaju u profil špica koji bi mogao iskoristiti Sosine centaršutove.

Petković u vršku napada

Puno toga govori da Dalić namjerava ubaciti Petkovića u udarnu postavu protiv Albanije, iako je izbornik javno prozvao napadača Dinama nakon utakmice sa Španjolskom. Zamjerio mu je što je išao izvesti jedanaesterac, a već je davno dogovoreno da penal ne izvodi igrač na kojem je napravljen prekršaj. Te se preporuke držao čak i kapetan Luka Modrić, sjećamo se polufinala Lige nacija kada je na njemu napravljen penal, a izveo ga je Andrej Kramarić.

Petković je pametan dečko i na izbornikovu jezikovu juhu nije reagirao eksplozivno kao što su to znali napraviti neki drugi igrači, već se posuo pepelom i ispričao suigračima i izborniku. Izbornik i napadač sjeli su za stol i mirno izgladili nesporazume. Dojam je da je između njih sve je riješeno i da je Dalić abolirao Petkovića.

Dalić je trenerski učenik Miroslava Ćire Blaževića, pa nije isključeno da je prozvao Petkovića s ciljem da razdrma i galvanizira momčad, a i da dodatno motivira samog Petkovića. Napadačeva reakcija bila je primjerena, tako da nema štete na planu ukupne atmosfere. Dapače, sve skupa moglo bi mu poslužiti kao podstrek da pruži maksimum protiv Albanije.

Što s Brozovićem?

Ako Kramarić i Lovro Majer ostaju vrlo vjerojatni starteri, ostaje još jedno neriješeno pitanje. Hoće li Dalić mijenjati Marcela Brozovića? Postoje argumenti i za i protiv. Brozović je jedan od ključnih igrača reprezentacije već godinama, član je legendarnog veznog terceta, najjačeg dijela hrvatske momčadi, a Dalić ima poseban odnos prema senatorima najvišeg kalibra.

Dalić se u pravilu odlučivao ne dirati srce momčadi, radije im je davao podršku i na taj je način izvlačio iz njih dodatni impuls. No Brozovićev pad forme nije od jučer, to traje već dosta dugo i Dalić mu je dosad gledao kroz prste. Je li kap prelila čašu protiv Španjolske?

Lako moguće, ali čini nam se da to još nije slučaj. Kada sumiramo cijelu priču, bliži smo razmišljanju da će Dalić pokušati podići Brozovića i dati mu još jednu šansu protiv nominalno slabijeg suparnika da pokuša podići razinu igru jer će mu pravi Brozović nasušno biti potreban protiv Italije i nadajmo se u nokaut-fazi.

Postava za Albaniju, Perišić u prvih 11?

Ako bi Brozović ipak otišao na klupu, čini se da je najbliži ulasku u udarni sastav Mario Pašalić. U tom slučaju Majer bi se vjerojatno vratio u centralu, a Pašalić bi otišao na desnu stranu. Postoji još jedna dilema koje smo se dotakli u gornjem dijelu teksta. Je li moguće da Dalić pokuša s Perišićem na lijevom boku od prve minute?

Izbornik je sam naznačio da Ivan nije spreman za 90 minuta, no možda se odluči napasti Albaniju svim silama i to pokuša s Perišićem u prvih 11. Bliži smo ipak razmišljanju da će Perišić ući u drugom poluvremenu. Kada točno, ovisit će o kretanju rezultata. Ali, kažem, moguće je i da krene od prve minute, iako se to čini kao veliki rizik.

Dakle, prva postava Hrvatske protiv Albanije mogla bi ovako izgledati:

Livaković – Stanišić (Juranović), Šutalo, Gvardiol, Sosa (Perišić) – Modrić, Brozović (Majer), Kovačić – Majer (Mario Pašalić), Petković, Kramarić. 

 

gol.ba / Hrvatsko nebo