Vučemilović o SDP-u: “DP je bio poželjan partner kad pregovaraju s njima, a kad pregovaraju s HDZ-om su crna desnica. Prilično licemjerno”

Vrijeme:3 min, 4 sec

 

Nezavisna saborska zastupnica Vesna Vučemilović komentirala je ulogu predsjednika Republike u parlamentarnim izborima koji su održani u travnju, a dotaknula se i vladajuće koalicije koju podržava iz saborskih klupa.

Vučemilović je kazala kako se olako zaboravlja uloga Zorana Milanovića u kampanji za parlamentarne izbore. “Moramo podsjećati da se on, mimo svih regula koje definiraju njegov položaj, svrstao i jasno rekao za koga je. Otvoreno je agitirao za SDP i njegova uloga je dovela do toga da se jako polarizirala politička scena i birači koji su dovedeni u poziciju da moraju birati po principu ‘ili mi ili oni‘”, rekla je nezavisna zastupnica te dodala:

“To se prelilo i na europske izbore. Čak i Valter Flego nije uspio osvojiti mandat iako je bio kvalitetan i dobar zastupnik, nije bio nevidljiv i nije bio zastupnik koji je tako sjedio i primao plaću u EP-u kao neki drugi. Mislim na Kolakušića i Sinčića koji tamo nisu napravili ništa”. Vučemilović je također dodala da se i ne zaboravi i prelaziti preko toga što je predsjednik Republike napravio u kampanji za Sabor.

“Sve te priče da je netko iznevjerio birače, napravio ovo, moram podsjetiti da su iz SDP-a pregovarali s tim istim DP-om kojeg sad nazivaju crnom desnicom. Bili su poželjan partner kad pregovaraju sa SDP-om, a kad pregovaraju s HDZ-om su crna desnica. Prilično licemjerno”, rekla je.

‘Bitno je da se uđe u proces‘

Na pitanje stoje li stvari u Hrvatskoj zbog izbora, Vučemilović kaže kako neke stvari stoje predugo. “Svi smo znali da mandati ustavnim sucima ističu, dobro je da je pokrenut taj postupak. Bitno je da se uđe u proces. Mi već više od godinu dana imamo tročlano Upravno vijeće HERA-e, a dvojici članova mandat istječe iduće godine. Hitno moramo i to rješavati”, rekla je za N1 te upozorila:

“Ove godine istječe mandat i guverneru HNB-a, još uvijek imamo v.d.-a za USKOK. Sad će uskoro i treći izbori, malo je ta superizborna godina bacila neke stvari u drugi plan. Ako tome dodamo i EURO i OI u Parizu, onda je ova godina bogata velikim događajima koji odvlače pozornost od nekih bitnih tema i stvari koje se moraju napraviti”.

Vučemilović, koja je ranije podsjetimo bila članica DP-a, rekla je kako se u stranci dogodilo i puno kadrovskih promjena otada te da je joj situacija izgleda kao da se oni ne mogu dogovoriti oko imena državnih tajnika, da nije stvar u tome da nemaju ljudi u kadrovskom bazenu. “Nadam se da će se to riješiti prije ljetne stanke, nije dobro da ta mjesta ostanu nepopunjena”, rekla je. Osvrnula se također i na atmosferu unutar vladajuće koalicije za koju je kazala da je dobra.

‘Nije svejedno‘

Atmosfera u vladajućoj koaliciji je, kaže, dobra. “Svaki početak je težak, treba vremena da se neke stvari usuglase, iskoordiniraju, ali u principu nema razloga zbog kojih bi se koalicija raspala. Iako to mnogi priželjkuju, do toga u skorije vrijeme neće doći. Neke stranke se moraju pomiriti s izbornim porazom i time da su već treći mandat u opoziciji, da retorika koju su koristili nije prošla kod birača, okrenuti se sebi i pripremiti se za novi izborni ciklus za četiri godine. Ovo je dosta čvrsta koalicija desnog centra. To su želje izbornih gubitnika koje se neće ostvariti”, rekla je.

Vučemilović se osvrnula i na mogućnost da Fortenovu kupi Pavao Vujnovac te istaknula kako “nije svejedno tko će to kupiti”. Također, istaknula je kako je njoj važno da vlasnik ostane iz Hrvatske “ma koliko to nije popularno”. Za kraj se dotaknula i javnih poduzeća za koje je istaknula da je važno da se biraju čelnici koji su “najstručniji i najkompetentniji”.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori